L. PA. | 23. 10. 2023, 07:00

V kateri evropski državi ste ponoči najbolj varni med hojo po ulicah? Zmagovalka je ...

Profimedia

Kako se je odrezala Slovenija?

Potem ko je skupina moških pred dobrim tednom v ljubljanskem podhodu ob železniški postaji v nočnih urah napadla in posilila dekle, se mnogi sprašujejo, ali je Slovenija, sploh pa njena prestolnica, še varna.

Tudi uradni podatki kažejo na to, da se količina kriminala v Ljubljani povečuje, letos so policisti na območju Policijske uprave Ljubljana zaznali kar 14-odstotno povečanje tatvin.

A zaenkrat nam statistika še govori v prid: glede na podatke iz letošnjega leta je Slovenija na drugem mestu med državami, v katerih se prebivalci, ko ponoči sami hodijo po ulicah, počutijo najbolj varne – bolje se je odrezala samo še Hrvaška, na tretjem mestu pa je Islandija.

V študiji, ki so jo izvedli pod okriljem podatkovne baze Numbeo, sicer niso upoštevali dejanskih stopenj kriminala v posameznih državah, pač pa so jih predvsem zanimala subjektivna občutja: posameznike so spraševali, kako varno se počutijo, ko se ponoči sami sprehajajo po svojem mestu.

Na občutek varnosti pa lahko vplivajo različni faktorji, poleg stopenj kriminala še urbanistično načrtovanje, prisotnost nevarnih živali in tako dalje.

Adventourely.com/posnetek zaslona

Poleg že omenjene trojice sta med najvarnejšimi evropskimi državami glede na to, kako varne se posamezniki počutijo med nočno hojo po mestu, še Gruzija in Švica. Pri vseh je faktor varnosti okoli 70 (največji možni faktor je 100, kar pomeni, da se prebivalci počutijo absolutno varne, najmanjši pa 0, kar pomeni najvišjo stopnjo ogroženosti med nočno hojo po ulicah), medtem ko se je Francija s faktorjem varnosti 35,59 uvrstila na dno lestvice, tesno ji sledi Belorusija s 36,44, na dnu lestvice pa so še Belgija, Združeno kraljestvo in Švedska.

@europeinmaps do you agree? what do you think caused this? tell me in the comments 💬 #mapping #europe ♬ GTA 4 Theme - Slowed - degsuer

Glede na to, da so Francija, Združeno kraljestvo in Švedska gospodarsko uspešne države s stabilnim socialnim in političnim okoljem, so ti rezultati presenetljivi. Kot so zapisali na spletni strani Adventourely.com, kjer so pripravili tudi zemljevid držav glede na zaznano varnost, bi to lahko pomenilo, da sta dejanska in zaznana varnost v neskladju, kar bi lahko odprlo širša družbena vprašanja, ki vplivajo na občutek varnosti prebivalcev.

V vsakem primeru pa je občutek varnosti, ki ga občutijo ali ne občutijo prebivalci, zapleten in nanj vplivajo različni elementi, ki presegajo ekonomsko blaginjo. 

Profimedia