7. 11. 2023, 14:50 | Vir: STA

Na Hrvaškem letos skoraj 75 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot lani

Bobo

Hrvaška policija je v prvih desetih mesecih obravnavala okoli 62.500 postopkov, povezanih z nezakonitim prehodom meje, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je pokazalo poročilo hrvaške vlade. Več kot 60.000 migrantov je na Hrvaškem zaprosilo za azil, polovica od njih pa se nikoli ni prijavila v sprejemne centre za migrante.

Migracijski pritisk na zunanjo schengensko mejo Hrvaške se je povečeval do konca poletja, v zadnjih dveh mesecih pa se je število nezakonitih prehodov meje zniževalo, ugotovitve vladnega poročila o nezakonitih migracijah od vstopa Hrvaške v schengensko območje 1. januarja letos povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

V septembru se je število nezakonitih prehodov v primerjavi z avgustom sicer zmanjšalo za sedem odstotkov, v oktobru pa v primerjavi s septembrom za 45 odstotkov. Oktobra letos se je to število v primerjavi z lanskim oktobrom zmanjšalo za polovico, še navaja poročilo, o katerem bo v četrtek razpravljal hrvaški sabor.

Več migracij, več prosilcev za azil

Tretjino vseh nezakonitih prehodov, 21.500, so v prvih desetih mesecih leta zabeležili na območju Karlovca. Hrvaško notranje ministrstvo ocenjuje, da bo to območje pod migracijskim pritiskom tudi v prihodnje, ker je blizu drugih držav Evropske unije pa tudi sprejemnih centrov za migrante in že vzpostavljenih tihotapskih mrež.

Večje število nezakonitih migracij je letos prineslo tudi večje število prosilcev za azil, in sicer 60.440 ali skoraj petkrat več kot v celotnem lanskem letu.

Skoraj nihče od prosilcev za azil ne ostane na Hrvaškem, ampak jo poskušajo nezakonito zapustiti in oditi v katero od držav v zahodni Evropi, s čimer zlorabljajo azilni sistem, še ocenjuje poročilo. Kar 47 odstotkov prosilcev za azil namreč ne upošteva navodil policijskih uslužbencev in se nikoli ne prijavi v sprejemni center za migrante v Zagrebu ali Kutini.

Bobo

Povečuje se število prihodov migrantov iz Bosne in Hercegovine

V desetih mesecih je hrvaška policija zabeležila tudi 1016 protizakonitih vstopov in bivanj na Hrvaškem, kar je za tretjino več kot v enakem obdobju lani. Povečalo se je tudi število tihotapcev migrantov, med katerimi je bilo 70 odstotkov tujcev in 30 odstotkov Hrvatov.

Vlada je v svojem poročilu opozorila, da se povečuje število prihodov migrantov iz Bosne in Hercegovine ter da je to število največje v zadnjih petih letih. Po ocenah iz poročila njihovo število presega 50.000.

Petina od skupnega števila nezakonitih migrantov oz. okoli 13.000 migrantov iz Turčije, Kitajske, Kube in Rusije ima zaradi vizumskega režima BiH in Srbije, ki nista usklajena z vizumskim režimom EU, olajšan prihod do zunanje meje EU, še opozarja poročilo.

V Srbijo lahko brez vizuma med drugim vstopijo državljani Kitajske, Rusije, Kirgizije, Belorusije, Surinama, Mongolije, Omana in Indonezije, v BiH pa državljani Kitajske, Rusije, Kuvajta, Savdske Arabije, Omana in Azerbajdžana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol