6. 11. 2023, 19:05

Nenavaden dogovor med državama: Italija bo po novem migrante sprejemala v ... Albaniji

Profimedia

Sprejemna centra, ki ju bodo Italijani odprli spomladi, bosta lahko na leto sprejela 36.000 ljudi.

Italijanska premierka Giorgia Meloni in albanski premier Edi Rama sta danes v Rimu podpisala dogovor o upravljanju migrantskih tokov, v skladu s katerim bo Italija v Albaniji odprla dva sprejemna centra za migrante, ki bosta lahko sprejela do 3000 ljudi. To bosta prva italijanska centra za identifikacijo in sprejem migrantov v kaki tuji državi.

Profimedia

Centra bodo odprli spomladi

Melonijeva je po podpisu dogovora pojasnila, da bodo v teh dveh centrih migranti ostali toliko časa, kolikor je potrebno za izvedbo ustreznih postopkov, poudarila pa, da dogovor "ne velja za mladoletnike in nosečnice ter ranljive osebe". En center naj bi bil v pristanišču, drugi v notranjosti države, odprli pa naj bi ju prihodnjo pomlad.

Ko bosta v celoti operativna, bodo v njiju lahko na leto sprejeli skupno 36.000 ljudi, je dodala ter pojasnila, da so pri dogovoru izhajali iz ideje, da je množično nezakonito priseljevanje pojav, s katerim se nobena evropska država ne more spopasti sama.

Profimedia

Obogatitev odnosov med državama

Pojasnila je še, da bo centra upravljala Italija, Albanija pa bo sodelovala pri zunanjem nadzoru objektov. Dogovoru oziroma memorandumu o razumevanju, ki določa okvir, bo sledila sklenitev vrste protokolov.

Melonijeva je poudarila, da je Italija prva trgovinska partnerica Albanije in da v boju proti kriminalu med državama že obstaja zelo tesno sodelovanje, novi dogovor pa pomeni prispevek k obogatitvi njunih odnosov in nadaljnji korak v sodelovanju.

Profimedia

"Zgodovinski dogovor za Italijo in EU"

"Albanija potrjuje, da je prijateljska država, in čeprav še ni del unije, se obnaša, kot da bi bila njena članica, in to je eden od razlogov, zakaj sem ponosna, da je Italija vedno podpirala širitev EU na Zahodni Balkan," je dejala italijanska premierka. Cilji dogovora so po njenih besedah "boj proti trgovini z ljudmi, preprečevanje nezakonitih tokov in sprejem samo tistih, ki so resnično upravičeni do mednarodne zaščite".

Vir v uradu predsednice vlade je izpostavil, da je to prvi tovrstni dogovor, "zgodovinski dogovor ne samo za Italijo, temveč za celotno EU". Veljati bo začel spomladi 2024.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol