24. 6. 2022, 16:30 | Vir: STA

Dobrih 15 let za Slovenijo je tudi Hrvaška izpolnila EU kriterije

Profimedia

Hvraška je prejela zelo pomembno novico, ki je v mnogočem pozitivna tudi za nas!

Voditelji držav članic EU so na vrhu v Bruslju potrdili priporočilo Sveta EU, da Hrvaška prihodnje leto vstopi v območje z evrom. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je ob prihodu na vrh podporo označil za odličen znak za Hrvaško in njeno gospodarstvo.

"Hrvaška je pripravljena na območje z evrom," je dejal Plenković in poudaril, kako dobro je skupna evropska valuta že uveljavljena v hrvaškem gospodarstvu.

Dobra novica za hrvaški turizem

"Sedemdeset odstotkov turistov, ki prihajajo na Hrvaško, prihaja iz držav evroobmočja, naša trgovinska menjava z državami evroobmočja znaša dve tretjini," je pojasnil Plenković.

Vstop Hrvaške v evrsko območje je sicer pomembna novica tudi za Slovenijo, ki je skupno valuto prevzela z letom 2007.

Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence. Veliko slovenskih državljanov ima v sosednji državi tudi nepremičnine.

Profimedia

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je Hrvaški, ki bo s 1. januarjem 2023 tako postala 20. članica območja, že čestital tudi prek Twitterja. "Evro je denarni izraz naše skupne usode in je del naših evropskih sanj. Zdaj so se sanje uresničile tudi Hrvaški," je zapisal Michel.

Podpora evru med Hrvati pada

Evropska komisija je sicer v prvi polovici junija objavila svojo letno raziskavo, ki kaže, da se je na Hrvaškem naklonjenost prevzemu evra v zadnjem letu precej zmanjšala.

Profimedia

Prevzemu evra je naklonjenih 55 odstotkov vprašanih, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni. Delež tistih, ki so uvedbi evra nenaklonjeni, je medtem narasel za šest odstotnih točk na 42 odstotkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.