P.M. | 26. 1. 2023, 20:31

Dedinja indijskega diamantnega imperija pri komaj osmih letih postala nuna

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V samostan, kjer bo preživela vse svoje življenje, so jo poslali njeni bogati starši. Med drugim bo v raztrganih oblačilih hodila od vrat do vrat in prosila za miloščino. 

Zgodba o 8-letni indijski deklici Devanshi Sanghvi iz bogate in pobožne indijske družine, je v zadnjih dneh kar precej razburila svetovno javnost. Namesto da bi starši hčerko poslali v šolo, so ji namenili usodo nune v samostanu. Dekličina družina, ki velja za eno bogatejših v državi in ima v svoji lasti 50 milijonov dolarjev vreden diamantni imperij, je v Suratu, kakšnih 300 kilometrov severno od Mumbaja, za Devanshi organizirala veliko slavje. Šlo je za enega večjih spektaklov v mestu zadnjih let, na katerem je bilo navzočih več deset tisoč ljudi, je poročal BBC.

Deklica je ob zvoku bobnov in vzklikov iz množice s starši jahala po ulicah na praznično okrašenem slonu. Ob prisotnosti visokih džainističnih menihov je sledil sprejem t.i. zaobljube odrekanja. Oblečena je bila v svilo, na glavi pa je nosila krono z diamanti.

Obrili so ji glavo in jo oblekli v bel sari, s čimer je pri komaj osmih letih iz civilnega življenja prešla v versko. "Ne more več ostati doma, njeni starši niso več njeni starši, zdaj je nuna," je povedal trgovec z diamanti in družinski prijatelj Kirti Shah.

Profimedia

Kot poroča BBC, je džainizem ena najstarejših religij na svetu, ki je nastala v Indiji pred več kot 2500 leti. Verski učenjaki so potrdili, da se je število džainistov, ki se odrekajo materialnim stvarem, z leti povečalo, vendar so primeri otrok Devanshine starosti še vedno precej neobičajni.

Po poročanju BBC je v Indiji izbruhnila velika razprava o tem, zakaj dekličina družina ni mogla počakati, da bi ta postala polnoletna in bi se lahko sama odločila o svoji življenjski poti. Nekateri kritiki jim celo očitajo nezakonitost, vendar vlada te teme ni želela komentirati, ker da gre za "občutljivo zadevo". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.