N. V. | 3. 12. 2022, 11:21

Pazite, kaj boste počeli, če boste odpotovali v to državo: zunajzakonski spolni odnosi bodo kaznovani z zaporom

Twitter/Human Times

Zdi se, kot da se vračamo v preteklost. Zakon bo veljal tudi za tujce. 

Indonezijski parlament bo predvidoma ta mesec sprejel nov kazenski zakonik, ki bo prepovedal spolne odnose izven zakonske zveze ter žalitve predsednika ali državnih institucij. Novi kazenski zakonik bo predvidoma sprejet 15. decembra. 

Če bo zakonik sprejet, bo veljal za indonezijske državljane in tuje obiskovalce. Uvedel bo obsežne spremembe, ki bodo vplivale na številne državljanske svoboščine.

Prepovedali bodo tudi skupno življenje izven zakonske zveze

Vsem, ki niso poročeni in bodo imeli spolne odnose, grozi do leto dni zaporne kazni. Skladno z zakonom bodo to kaznivo dejanje lahko prijavile le nekatere osebe, kot so bližnji sorodniki. Parom v zunajzakonski zvezi bo tudi prepovedano tudi skupno življenje.

Aktivisti opozarjajo, da bo sprejetje tega istospolne pare, ki se v Indoneziji ne morejo poročiti, izpostavilo tveganju za kazenski pregon.

V zadnjem osnutku kazenskega zakonika je še naprej prepovedan splav, razen v primeru posilstva.

Ogrožanje demokracije

Za žalitev predsednika, ki jo bo lahko prijavil le predsednik, bi bila zagrožena kazen največ treh let zapora. Prepovedano bi bilo tudi žaljenje državnih institucij in izražanje kakršnih koli stališč, ki so v nasprotju z indonezijsko državno ideologijo. Kriminalizirali bodo tudi "javne demonstracije", ki povzročajo javni nemir.

"Vsaj 88 členov je zastavljenih tako široko, da bi jih lahko zlorabili za kaznovanje tistih, ki mirno izražajo svoja mnenja ali uveljavljajo pravico do mirnega zbiranja in združevanja," je za The Guardian povedala Nurina Savitri iz Amnesty International Indonesia. Namestnik ministra za pravosodje je zavrnil pomisleke, da bi zakonik ogrozil demokratične pravice.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije