24. 6. 2022, 20:29

Instagram začel z analizo obraza preverjati starost otrok

Profimedia

Za ukrep so se pri podjetju odločili, da bi povečali varnost najstnikov pri uporabi njihovega družbenega omrežja. Uvajajo tudi nekatera orodja za starše, ki bodo lahko svoje otroke po novem na Instagramu bolje nadzirali. 

Instagram je začel testirati nove metode preverjanja starosti za najstnike. Med drugim preizkušajo programsko opremo, s pomočjo katere bi s pomočjo analize obraza lahko določili starost uporabnika.

Profimedia

V Ameriki že veljajo strožja pravila glede potrjevanja starosti

Za iskanje novih metod preverjanja starosti so se pri Instagramu, ki je v lasti podjetja Meta, odločili, ker najstniki svojo starost pogosto priredijo, da si lahko na družbenem omrežju ustvarijo profil. Mlajšim od 13 let je namreč uporaba Instagrama prepovedana. 

Odslej bodo morali najstniki v ZDA, če se bodo hoteli registrirati na tem družbenem omrežju, izbrati enega od treh načinov potrditve starosti. Na izbiro bodo imeli, da priložijo fotografijo osebne izkaznice, pridobijo tri odrasle osebe z računom na Instagramu, ki bodo jamčile za njihovo starost ali pa priložijo videoposnetek obraza, poroča BBC.

Profimedia

Ukrepom družbenega omrežja številni prikimavajo

Pri podjetju so se za ta korak najverjetneje odločili zaradi kritik o varnosti otrok na Instagramu, korak pa že pozdravljajo pri različnih inštitucijah, ki se ukvarjajo z varno uporano interneta med otroci. Po mnenju britanske fundacije 5Rights je ukrep prišel celo prepozno, saj je bilo do sedaj tveganjem izpostavljenih že na milijone otrok.

Staršem, ki majo na Instagramu odprt uporabniški račun, je Instagram nedavno omogočil tudi dodatna orodja za nadzor uporabniških računov svojih otrok. Po novem jim lahko namreč uporabo časovno omejijo, hkrati pa tudi nadzirajo vse, kar na družbenem omrežju počnejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.