12. 11. 2023, 15:12 | Vir: STA

Zaradi potresov razglašene izredne razmere in evakuacija prebivalcev, bo sledil še vulkanski izbruh?

Posnetek zaslona/Instagram profil redgeochile

Islandijo je davi streslo več sto potresov. Po navedbah oblasti so na otoku med polnočjo in šesto uro zjutraj zabeležili več kot 880 šibkejših potresnih sunkov, magnituda vseh je bila pod 3. 

V petek so na Islandiji zaradi potresov in nevarnosti izbruha ognjenika razglasili izredne razmere. Oblasti so evakuirale 3700 prebivalcev mesta Grindavik. Na fotografijah, ki so jih v zadnjih dneh posneli na potresnem območju, so na ulicah mesta vidne globoke razpoke in več kot meter široke luknje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Red Geocientífica de Chile (@redgeochile)

Grindavik se nahaja nedaleč stran od ene najbolj prepoznavnih islandskih turističnih znamenitosti, geotermalnega bazena Modra laguna, ki so ga v četrtek začasno zaprli za goste. Izredne razmere so na Islandiji razglasili zaradi serije potresov, ki bi lahko napovedovali skorajšnji izbruh ognjenika. Po navedbah dpa so bili davišnji potresi šibkejši kot v preteklih dneh, a se podatki o nevarnosti izbruha v tamkajšnjem vulkanskem sistemu niso spremenili.

V soboto je islandski meteorološki urad sporočil, da še ni mogoče natančno določiti mesta morebitnega izbruha. Obstajajo pa znaki, da se pod površjem premika precejšnja količina magme. Islandska vlada se bo po navedbah dpa glede stanja sestala še danes.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol