N. V. | 15. 9. 2022, 15:39

Islandija skoraj povsem odpravila težave z zasvojenostjo najstnikov. Bi jih s takim pristopom lahko tudi v Sloveniji?

Profimedia

Poglejte, kako je ta država zmanjšala število najstnikov, ki redno pijejo, z 48 odstotkov na pet odstotkov in tistih, ki kadijo, s 23 odstotkov na tri odstotke.

Islandski najstniki so bili v 90. letih med največjimi pivci in kadilci v Evropi. Danes pa je Islandija na vrhu seznama evropskih držav, kjer je življenjski slog najstnikov, starih med 13 in 19 let, najbolj zdrav.

Islandski znanstveniki so se ukvarjali z biokemičnimi procesi, ki povzročajo zasvojenost, in ugotovili, da je izbira alkohola ali drog odvisna od tega, kako se telo navadi spopadati s stresom, so zapisali na Facebooku SLOfit organizacije.

Izkazalo se je, da obstaja veliko različnih snovi, ki v možganih povzročajo odvisnost, zato so začeli iskati pozitivna dejanja, ki stimulirajo te iste procese in bi lahko nadomestila nezdrave izbire najstnikov.

Namesto tobaka, alkohola, coca-cole, energijskih pijač in sladkarij so jim tako ponudili nekaj veliko boljšega! In to je?

Ples, glasbo, risanje ali šport! 

Profimedia

Te dejavnosti v možganih sprožijo natanko iste biokemične procese, ki premagajo stres, kot denimo alkohol ali tobak.

Stroške v celoti krije država

Tako lahko islandski najstniki danes trikrat tedensko brezplačno obiskujejo katerikoli šport ali umetniški program, ki ga želijo. Stroške v celoti krije država, pogoj pa je, da najstnik v programu sodeluje vsaj tri mesece. Rezultat? Večina jih obiskuje program celo več kot pet let!

Profimedia

Za učinkovito odpravo težav z zasvojenostjo najstnikov pa so tudi oblasti spremenile zakonodajo. Tako je Islandija prepovedala oglaševanje cigaret in alkoholnih pijač ter ustanovila posebne starševske organizacije, ki v sodelovanju s šolo pomagajo učencem reševati njihove psihološke težave.

Zakaj tako preprostega in učinkovitega modela ne posnemajo vse države? Vključno z našo?

"Ker predstavlja velike izgube za multinacionalke! Ki hočejo uporabnike in financirajo politiko," je predlagan odgovor organizacije SLOfit, ki uveljavlja nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord