27. 10. 2023, 14:57 | Vir: STA

Poplavljena italijanska mesta, v Benetkah sprožili sistem jezov

Bobo/Tomaž Primožič

Z vremenskimi nevšečnostmi so se spopadali tudi v Italiji. 

Jadransko morje je marsikje poplavljalo mestne predele, med drugim v Miljah in Gradežu. V Benetkah so oblasti sprožile sistem protipoplavnih zapornic, da bi zaščitile mesto pred poplavljanjem. Morje je davi ob visokem plimovanju marsikje začelo poplavljati nižje predele italijanske obale. O večjih težavah so poročali iz Milj, kjer je poplavilo dobršen del nabrežja in mestnega središča, ter iz Gradeža.

V Miljah so danes zjutraj izmerili 15 centimetrov vode. Morje je zalilo celotno pristaniško območje in poplavilo osrednji trg Piazza Marconi ter glavno prometnico v mestu. V Trstu je morje doseglo nižje predele obale, vendar ni poplavljalo v večjem obsegu, je poročal Primorski dnevnik.

Zaradi poplav so zaprli deželno cesto med krajema Belvedere in Gradežem. Tržaško nabrežje je policija zaradi manjšega poplavljanja morja približno za eno uro zaprla za promet. V deželi Furlaniji - Julijski krajini padavine sicer ponoči niso povzročale posebnih težav, količine so bile manjše od pričakovanih, je še poročal Primorski dnevnik.

Oblasti v Benetkah pa so sprožile sistem jezov Mose, ki varuje mesto pred poplavami. Nivo vode je segel približno 140 centimetrov nad merilno točko, ki je povprečna višina gladine morja. Zapornice, postavljene na treh vhodih v mesto v Beneški laguni, bi lahko ostale dvignjene še v naslednjih dneh, saj se pričakuje močno deževje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord