17. 4. 2022, 12:53 | Vir: STA

Italijanski premier ODKRITO spregovoril o tem, kaj meni o iskanju skupnega dialoga s Putinom

Profimedia

"Imam vtis, da so vojna grozodejstva popolnoma neodvisna od besed in telefonskih pogovorov, " je povedal za italijanski časopis.

Italijanski premier Mario Draghi opozarja, da diplomatska prizadevanja Zahoda, da bi ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričali, naj ustavi vojno v Ukrajini, doslej niso privedla do nikakršnih rezultatov.

"Začenja se mi dozdevati, da imajo ljudje prav, ko pravijo, da se s Putinom ni smiselno pogovarjati in da je to le izguba časa," je Draghi povedal za italijanski časnik Corriere della Sera.

Dejal je tudi, da je sicer vedno menil, da "ima francoski predsednik Emmanuel Macron prav, da poskuša najti vse možne poti za dialog". Vendar imam vtis, da so vojna grozodejstva popolnoma neodvisna od besed in telefonskih pogovorov."

Putinov cilj doslej ni bilo iskanje miru, "temveč poskus uničenja ukrajinskega odpora, okupacija in vzpostavitev proruske oblasti," je nadaljeval Draghi.

Hitra zmaga Rusov

Tako kot mnogi drugi je tudi on na začetku konflikta menil, da je verjetna hitra zmaga Rusov, do katere pa ni prišlo.

"Ukrajinci se junaško branijo," je dejal. "Sedaj nas čaka dolgotrajno nasilje z uničevanjem, ki se bo nadaljevalo. Nič ne kaže, da bi ukrajinsko ljudstvo lahko sprejelo rusko okupacijo."

Draghijevi komentarji prihajajo po tem, ko je Italija sporočila, da bo s ponedeljkom ponovno odprla svoje veleposlaništvo v Kijevu.

Italijanski premier je dejal še, da so gospodarske sankcije proti Rusiji sicer "nujne za oslabitev agresorja", vendar ni nujno, da bodo kratkoročno ustavile vojno.

"Ukrajincem moramo pomagati neposredno in to tudi počnemo. Če tega ne bi storili, bi jim s tem poslali sporočilo: predajte se, sprejmite suženjstvo in podrejenost - to je sporočilo, ki je v nasprotju z našimi evropskimi vrednotami solidarnosti," je dejal Draghi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.