17. 4. 2022, 12:16 | Vir: STA

Ruske sile po ultimatu nadaljujejo z napadi

Profimedia

Ruski vojaki nadaljujejo z napadi na pristaniško mesto Mariupol na jugu Ukrajine, zračni napadi ruske vojske se vrstijo tudi drugod po državi. 

Ruske sile nadaljujejo z zračnimi napadi na ukrajinsko mesto Mariupolj, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Do napadov je prišlo tudi na območju pristanišča, ob tem pa sumijo, da naj bi se ruske sile pripravljale na zračni desant.

Rusija je v soboto sporočila, da naj bi bil Mariupolj že pod ruskim nadzorom in da je preostalih 2500 ukrajinskih borcev obkoljenih v jeklarni Azovstal. Moskva je borcem postavila ultimat, naj položijo orožje in se umaknejo iz mesta. Več ur po začetku roka za predajo ni nobenih znakov, da bi se ukrajinski borci držali zahtev.

Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da naj bi ruske sile uničile vojaško tovarno na obrobju Kijeva

V zadnjih dneh je Rusija izvedla več napadov na vojaške obrate v Kijevu in njegovi okolici. Nad Odeso naj bi sestrelili ukrajinsko transportno letalo, ki je v regijo na jugu države prevažalo orožje, ki so ga dobavile zahodne države.

V Ukrajino naj bi namreč po navedbah nekaterih ameriških medijev že prispela pošiljka orožja v vrednosti 800 milijonov dolarjev, ki jo je predsednik ZDA Joe Biden Ukrajini obljubil v sredo. Pošiljka poleg orožja in streliva vključuje tudi oklepna vozila in helikopterje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prav tako pozvala države EU, naj pošljejo orožje Ukrajini. "To velja za vse države članice, tiste, ki to lahko storijo, morajo hitro dostaviti orožje," je dejala za nedeljsko izdajo nemškega tabloida Bild.

Prekinitev evakuacije civilistov

Iz Kijeva so sporočili še, da bodo za en dan prekinili z evakuacijo civilistov z vzhoda države, ker se z ruskimi silami niso uspeli dogovoriti o pogojih za vzpostavitev evakuacijskih poti.

Profimedia

"Do danes zjutraj se z ruskimi okupatorji nismo uspeli dogovoriti o prekinitvi ognja. Zato danes žal ne bomo odprli humanitarnih koridorjev," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Po podatkih ukrajinskih oblasti so v soboto iz ogroženih območij v Ukrajini skupaj evakuirali okrog 1450 ljudi. Približno 1380 so jih prepeljali v Zaporožje, večinoma iz mest na jugu in vzhodu države, vključno s približno 170 ljudmi iz Mariupolja.

Medtem je Rusija sporočila, da je bilo "kljub oviram, ki jih je povzročila Ukrajina", iz obleganih ukrajinskih regij v Rusijo evakuiranih približno 15.800 ljudi, brez sodelovanja ukrajinskih oblasti. Kijev in Moskva se že več tednov medsebojno obtožujeta sabotiranja evakuacij civilistov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord