N. V. | 10. 3. 2023, 09:26

Iz enega ekstrema v drugega: vse, ki nosijo zaščitne maske na javnem mestu, lahko doleti denarna kazen

Profimedia

Verjeli ali ne, velja prepoved nošenja zaščitnih mask: usta in nos si v javnih prostorih lahko zakrijemo le, če imamo zdravniško potrdilo.

Kdor danes v Avstriji hodi po ulicah, se vozi s podzemno železnico, gre v lekarno ali supermarket in nosi zaščitno masko ter ne more dokazati, da si zaradi pandemije pokriva usta in nos, tvega kazen.

Luknja v zakonu

Z ukinitvijo obveznosti nošenja zaščitnih mask je spet začela veljati stara prepoved pokrivanja in maskiranja. Ta zakon določa, da je obraz lahko zakrit iz zdravstvenih razlogov, vendar ob predložitvi zdravniškega potrdila.

Profimedia

To pomeni, da vsi, ki zdaj na javnih mestih nosijo zaščitno masko, morajo imeti s seboj zdravniško potrdilo. Za tiste, ki ga nimajo pri sebi, velja zakon o prekršku – enako kot za prečkanje ulice pri rdeči luči.

Bo policija prežala na kršitelje?

Policija bo, kot navajajo na avstrijskem portalu Kleine Zeitung, "zlasti v naslednjih mesecih razumevajoča pri intervencijah". "Če oseba lahko zagotovi medicinsko utemeljitev in če je ta verodostojna, upravne kršitve ni," so za omenjen medij povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

Profimedia

Na ministrstvu trdijo, da si prizadevajo za rešitev problema. Za zaprtimi vrati se govori, da bi zadostovalo priporočilo ministrstva za zdravje, po katerem naj ljudje na javnih mestih prostovoljno nosijo zaščitno masko, če je treba. Varnostni organi lahko policistom z navodili in priporočili dajo jasno vedeti, da se vzdržijo nadzora in kaznovanja.

Konflikt dolžnosti

Profesor ustavnega prava Bernd-Christian Funk je v intervjuju govoril o konfliktu dolžnosti, ki pa ga je mogoče pravno rešiti. "Pandemije še ni konec. Raziskave to potrjujejo skoraj vsak dan. Pravica do zaščite sebe in drugih pred okužbo z nošenjem zaščitne maske ima prednost," trdi.

Z vidika ustavnega pravnika je absurdno in nedopustno zahtevati potrditev od ljudi, ki nosijo zaščitne maske iz zdravstvenih razlogov, pravi: "V danih okoliščinah se ti niti ni treba ustno opravičevati pred policijo." Meni, da je problem rešljiv v interesu zdravja: "Obveznost je bila problematična že v starem pravnem redu."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord