1. 6. 2022, 14:45 | Vir: STA

K sosedam od zdaj naprej brez PCT pogoja, maske ostajajo

Profimedia

Tako kot lansko poletje, tudi letos po državah opažajo strm upad števila novo okuženih s koronavirusom.

Za vstop v Italijo ni več potreben pogoj PCT

Italijanska vlada v torek ni podaljšala omejitev vstopa v državo. Pogoj cepljenja, prebolelosti ali negativnega testa na novi koronavirus je tako v Italiji obvezen samo še za obisk zdravstvenih institucij in domov za ostarele, je na svoji spletni strani zapisalo italijansko ministrstvo za zdravje. Zaščitne maske do 15. junija ostajajo obvezne v javnem prevozu, kulturnih ustanovah in bolnišnicah ter drugih zdravstvenih ustanovah.

Italijanska vlada postopoma sprošča omejitve, potem ko so se konec marca iztekle izredne razmere zaradi širjenja novega koronavirusa. V državi s skoraj 60 milijoni prebivalcev se število potrjenih primerov koronavirusa v zadnjih tednih zmanjšuje. V torek so oblasti poročale o več kot 24.267 novih okužbah s koronavirusom in 66 smrtnih primerih.

Avstrija opušča maske

Naša severna soseda je že odpravila vstopne pogoje zaradi koronavirusa in tako za vstop v državo PCT pogoj ni potreben že od sredine maja. So pa do zadnjih sproščanj ukrepov ostale obvezne maske tipa FFP2 v zaprtih prostorih zdravstvenih domov in domov za ostarele, sredstvih javnega prometa in taksijih, v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, pri poslovanju upravnih organov s strankami in v verskih ustanovah z izjemo maš.

Izjema ostaja le Dunaj, kjer bodo maske tipa FFP2 ostale obvezne v lekarnah ter v javnem prometu in na pokritih avtobusnih postajališčih, ter na vlakih na dolge proge.

Zdaj so zaradi vse manjšega števila okužb s covidom-19 sprostili obveznost nošenja mask. Ni jih več treba nositi v trgovinah in javnem prometu. Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. Maske ostajajo obvezne le v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Enako velja tudi za vstop v Nemčijo, kjer potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju ne bo potrebno predložiti še vsaj do konca avgusta. Zaščitne maske pa so še vedno obvezne v javnem prevozu (letala, vlaki, avtobusi) in v zdravstvenih ustanovah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.