A. B. | 16. 9. 2022, 07:38

(Izpoved potnika) V letalo na Hrvaškem udarila močna strela

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Po Sloveniji in tudi v sosednjih državah so se razvila neurja, ki so prestrašila ljudi tudi v zraku. Iz Dubrovnika proti Zagrebu pa je letalo močno streslo: "Bilo je prav tako, kot da bi bili v središču trka," je med drugim povedal eden izmed njih.  

Letalo, ki je letelo iz Dubrovnika proti Zagrebu, je bilo tik pred pristankom v prestolnici Hrvaške deležno udara strele: "Ravno ko smo se približevali Zagrebu in začeli pristajati, je v letalo udarila strela," je za Večernji list povedal eden izmed potnikov. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nastala je panika, po letalu so se slišali kriki 

Potniki so bili zaradi urada popolnoma prestrašeni, po trku se je glede na izpoved potnika "prižgala modra luč in slišal se je močan udarec".

"Bilo je prav tako, kot da bi bili v središču trka," je med drugim zaupal potnik. 

Sledila je tudi turbulenca, kot pa se spominja potnik, so bili vsi pomirjeni, ko so izvedeli, kaj se je zgodilo: "Ko smo izvedeli, kaj se je zgodilo, smo se pomirili. Tudi čez turbulenco smo hitro prešli." 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Letalo ni bilo poškodovano

Letalo je kot predvideno pristalo na zagrebškem letališču, po nadaljnjih pregledih celotnega letala pa so ugotovili, da zaradi udara to ni bilo poškodovano. Posledično so prevozno sredstvo znova vrnili v promet. "Kar zadeva varnost potnikov, je letalo izdelano po principu Faradayeve kletke, torej je kot ena jeklena mreža. To pomeni, da ščiti pred večjimi poškodbami ob udaru strele, saj se električna energija prenaša v ozračje prek razelektrilnikov statične elektrike,"  je pojasnil predstavnik Croatia Airlines Davor Janušić.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ