17. 11. 2023, 19:59 | Vir: STA

Izrael: "Če bodo epidemije, se bodo spopadi ustavili"

Profimedia

Izrael je sporočil, da bo dnevno vstop na območje Gaze omogočil dvema tovornjakoma z gorivom. Za to naj bi se odločili po pozivu Washingtona, potem ko so zaradi pomanjkanja goriva v palestinski enklavi prenehale delovati številne kritične storitve in je vse več opozoril o širjenju bolezni.

"Vojni kabinet je pristal na posebno prošnjo ZDA, naj priskrbimo dva tovornjaka z gorivom dnevno, da bi omogočili delo obratov za obdelavo odpadnih vod (...), ki jim zaradi pomanjkanja elektrike grozi ustavitev delovanja," je na brifingu povedal svetovalec premierja Benjamina Netanjahuja za nacionalno varnost Cači Hanegbi.

Kot je dodal, bodo gorivo uporabili tudi za delovanje kanalizacij in vodnih sistemov, s katerimi upravlja agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). "Odločitev smo sprejeli, da bi preprečili širjenje epidemij. Ne potrebujemo epidemij, ki bodo škodile civilistom ali našim borcem. Če bodo epidemije, se bodo spopadi ustavili." Še pred tem je o odobritvi dostave goriva poročal drug vladni vir, ki pa je poudaril, da je pogoj za to, da gorivo ne pride v roke gibanja Hamas. 

Glede na navedbe neimenovanega visokega predstavnika ZDA je Washington več tednov pritiskal na Izrael, naj prek mejnega prehoda Rafa dovoli vstop goriva na območje Gaze. V skladu z dogovorom bo Izrael vsakih 48 ur dovolil prehod tovornjakov s 140.000 litri goriva, je še navedel vir. Dobave naj bi se začele v soboto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord