30. 10. 2023, 09:50 | Vir: STA

Izrael ubil več deset pripadnikov Hamasa, Gaza bolnic ne more evakuirati

Profimedia

Izrael nadaljuje napade na območju Gaze.

Potem ko je Izrael konec tedna v Gazi po zračni sprožil kopensko ofenzivo, se danes nadaljujejo intenzivni spopadi izraelske vojske s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Vojska je sporočila, da so ubili več deset pripadnikov Hamasa in samo v nedeljo zadeli 600 tarč. Ukaz za evakuacijo je po navedbah ZN prejelo vseh deset bolnišnic na severu Gaze.

Tudi vojaško krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam, je na Telegramu zatrdilo, da so se na več lokacijah na severozahodu enklave v noči na danes že tretjo noč nadaljevali intenzivni spopadi med pripadniki gibanja in izraelsko vojsko, potem ko je ta okrepila in razširila kopensko operacijo z dodatnimi vojaki in tanki. Izraelska vojska je še sporočila, da je v soboto zadela okoli 450, v nedeljo pa 600 tarč, povezanih s Hamasom, poroča britanski BBC.

Tarče napadov so bili predvsem predori, skladišča orožja, več deset izstrelišč protitankovskih raket ter skrivališča in baze Hamasa. Ameriška televizija CNN je medtem na podlagi lastnih letalskih posnetkov poročala, da je izraelska vojska v spopadih v Gazi napredovala za približno tri kilometre.

Profimedia

Evakuacija na jugu

Tiskovni predstavnik izraelskih sil je civiliste na območju Gaze ponovno pozval k evakuaciji na jug. Po podatkih ZN je vseh deset bolnišnic na severu Gaze prejelo ukaze za evakuacijo, kljub temu, da je v njih našlo zatočišče na tisoče bolnikov in približno 117.000 razseljenih oseb. Palestinski Rdeči polmesec opozarja, da se danes nadaljujejo izraelski napadi v bližini bolnišnice Al Kuds v mestu Gaza, v katero naj bi se sicer zateklo približno 55.000 ljudi.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ponovil, da so pozivi k evakuaciji bolnišnice Al Kuds zelo zaskrbljujoči. "Nemogoče je evakuirati bolnišnice polne bolnikov ne da bi ogrozili njihova življenja," je zapisal na omrežju X. Nekdanji vodja izraelske vojaške obveščevalne službe Amos Jadlin je ocenil, da se izraelski vojski v Gazi obetajo dolgi in intenzivni spopadi. "To ne bo blitzkrieg ali šestdnevna vojna. Vojska bo morala napredovati korak za korakom, saj bodo vojaki poskušali ubiti čim več teroristov Hamasa in se pri tem izogniti civilnim žrtvam," je dejal.

Ob tem je opozoril, da imajo pripadniki Hamasa obsežen sistem podzemnih bunkerjev in predorov.

Profimedia

Hamas doslej izpustil štiri talce

Tudi na zasedenem Zahodnem bregu je izraelska vojska v nedeljo izvedla operacije v več palestinskih krajih in begunskih taboriščih. Po podatkih palestinskih oblasti v Ramali je bilo v spopadih ubitih najmanj pet Palestincev. Izraelske sile so sicer od začetka konflikta na Zahodnem bregu aretirale že več kot 1030 Palestincev, obtoženih sodelovanja v terorističnih dejavnostih.

Izrael vojaške operacije na območju Gaze izvaja v odgovor na napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo najmanj 1400 ljudi, okoli 239 pa so jih po zadnjih podatkih zajeli za talce. V izraelskih vojaških operacijah je bilo po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi ubitih že več kot 8000 Palestincev, od tega skoraj polovica otrok.

Hamas je doslej izpustil štiri talce in ponudil, da jih bo izpustil še več v zameno za izpustitev Palestincev, ki so pridržani v Izraelu. Prav tako gibanje trdi, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih skoraj 50 talcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol