11. 11. 2023, 10:37 | Vir: STA

Izraelske sile obkolile bolnišnico, Izrael pod pritiskom, naj zaščiti civiliste v Gazi

Omrežje X/Norbert Elikes

Izrael se danes sooča z vse glasnejšimi pozivi k zaščiti civilistov v Gazi, medtem ko so izraelske sile obkolile bolnišnico Al Šifa, eno najpomembnejših na območju. V okolici te največje bolnišnice v Gazi so ponoči potekali intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in borci palestinskega skrajnega gibanja Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, in direktor bolnišnice Al Šifa sta sporočila, da je bilo v napadu na to ključno zdravstveno ustanovo v petek ubitih 13 ljudi, odgovornost za to pa pripisala Izraelu.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi je mednarodno skupnost in arabske države pozval, naj takoj posredujejo in ustavijo napade na bolnišnice v Gazi. Po poročanju britanskega BBC so na frontni črti trenutno najmanj štiri pomembne bolnišnice na območju Gaze.

Ogroženih 500 bolnikov

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je danes sporočila, da je zelo zaskrbljena za varnost bolnikov in zdravstvenega osebja v bolnišnici Al Šifa. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so se napadi na bolnišnico minulo noč okrepili, danes pa je organizacija izgubila stik s tamkajšnjimi zdravniki. Kot je za BBC povedal direktor bolnišnice, je v bolnišničnem kompleksu trenutno okoli 15.000 ljudi.

Palestinsko združenje Rdečega polmeseca pa je opozorilo, da bo bolnišnico Al Kuds morda treba zapreti zaradi pomanjkanja goriva za električne generatorje in medicinskih pripomočkov. Po navedbah humanitarne organizacije je ogroženih 500 bolnikov.

Ameriški državni sekretar izrazil zaskrbljenost

Izrael zanika, da bi napadal bolnišnice ter Hamasu očita, da zdravstvene ustanove uporablja kot poveljniške centre in skrivališča, kar palestinska militantna skupina zanika. Je pa tiskovni predstavnik izraelske vojske Ričard Heht dejal, da bi vojaki ubili pripadnike Hamasa, ki bi streljali iz bolnišnic.

Izraelske napade na civiliste v Gazi je obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je poudaril v intervjuju za BBC, Izrael nima razloga niti legitimnosti za napade na otroke, ženske in civiliste, zato je tamkajšnje oblasti pozval, naj prenehajo z napadi. Obenem je sicer poudaril, da ima Izrael pravico do samoobrambe po napadih Hamasa, ki so se zgodili prejšnji mesec.

Borci Hamasa so 7. oktobra vdrli na ozemlje Izraela, pri čemer so po najnovejših izraelskih podatkih ubili 1200 ljudi, 239 pa so jih vzeli za talce. Izrael je sprva navajal, da je v Hamasovih napadih umrlo 1400 ljudi, v petek pa so število smrtnih žrtev znižali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil zaskrbljenost zaradi velikega števila civilnih žrtev na območju Gaze. "Veliko preveč Palestincev je bilo ubitih," je dejal v petek ob obisku v New Delhiju. Ob tem je ponovil podporo ZDA Izraelu in pozdravil napredek, potem ko se je država uradno strinjala s štiriurnimi prekinitvami ofenzive v delih Gaze.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol