11. 10. 2023, 23:10 | Vir: STA

So rakete nad Izrael priletele tudi iz Libanona? Izraelska vojska sporočila, kaj se je zgodilo

Profimedia

Mnogi se bojijo, da bi se odnosi vojaško zaostrili tudi med Izraelom in gibanjem Hezbolah.

Izraelska vojska je nocoj preklicala navedbe o domnevnem vdoru v izraelski zračni prostor iz Libanona. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je v televizijskem nagovoru sporočil, da je šlo za napako ter da se je alarm za zračni napad na severu Izraela sprožil ob izstrelitvi rakete z območja Gaze.

Profimedia

Sum vdora v zračni prostor izključili

"Trenutno ne beležimo nobenih izstrelitev iz Libanona. Ni nobenih opozoril," je še poudaril Hagari. Dejal je, da napako še preučujejo in preverjajo, ali je šlo za tehnično okvaro ali človeško napako. Vojska pa je v sporočilu za javnost še zapisala, da so izključili sum vdora v zračni prostor.

Zaradi tega suma so se v krajih na severu Izraela ob meji z Libanonom popoldne oglasile sirene, vojska pa je tamkajšnje prebivalce pozvala, naj do nadaljnjega ostanejo v zakloniščih. K umiku na varno so pozvali prebivalce obmejnih krajev v Galileji, na Golanski planoti ter na območju mesta Haifa.

Profimedia

Več manjših spopadih med Hezbolahom in izraelsko vojsko

V strahu pred morebitnim vojaškim zaostrovanjem med šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko so svoje domove že zapustili številni prebivalci na jugu Libanona.

Po sobotnem napadu palestinskega skrajnega gibanja Hamas na Izrael z območja na severu države v zadnjih dneh poročajo tudi o več manjših spopadih med Hezbolahom in izraelsko vojsko. Hezbolah je danes sporočil, da je izstrelil rakete na Izrael, izraelska vojska pa, da je odgovorila z napadom na položaje te skupine v južnem Libanonu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol