Nikola Vuković | 11. 10. 2023, 15:10

Izrael bo udaril z vsemi razpoložljivimi močmi: Gaza po vojaškem posredovanju nikdar več ne bo to, kar je bila

Profimedia

Ranjeni Izrael je pripravljen vrniti udarec, s katerim bo po mnenju vojaških poznavalcev za sabo pustil nič drugega kot velikansko opustošenje.

Štiri dni po silovitem napadu Hamasa na Izrael so se spopadi na obeh straneh še dodatno okrepili. Število smrtnih žrtev v Izraelu je doseglo številko 1.200, v Gazi pa preseglo številko 900. Izraelske letalske sile so ponoči nadaljevale napade na območje Gaze.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je napovedal, da se Gazi bliža kopenska ofenziva in da "Gaza nikdar več ne bo to, kar je bila". Galant naj bi se po poročanju tiskovne agencije Reuters zavzel, da bo Izrael vojno proti Hamasu okrepil kopensko ofenzivo neverjetnih razsežnosti.

Profimedia

V pogovorih z izraelskimi vojaki naj bi pojasnil, da so ofenzivo začeli iz zraka, nadaljevali pa naj bi jo po kopnem. Dodal je: "Hamas je želel spremembo in jo bo tudi dobil!'' Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus je ob tem sporočil, da se v bližini Gaze pripravlja več tisoč vojakov. Po njegovih navedbah naj bi tja že poslali pehoto, oklepne vojake, artilerijski korpus in rezerviste

Hamas hujši od IS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes prek telefona govoril s predsednikom ZDA in se mu ob tej priložnosti zahvalil za podporo, ki jo Amerika nudi Izraelu v boju proti palestinski militantni organizaciji Hamas. Pojasnil mu je tudi, da je Izrael v soboto prizadel napad, kakršnega še niso videli. "Takšnega divjaštva nismo videli od holokavsta dalje. Zgodilo se je na stotine pokolov, družine so bile pregnane iz postelj v lastnih domovih, ženske so bile brutalno posiljene in umorjene, več kot 100 ljudi je bilo ugrabljenih, vključno z otroki," je dejal Netanjahu.

Profimedia

"Odpeljali so na desetine otrok, jih zavezali, zažgali ali usmrtili. Obglavili so vojake," je izpostavil in spomnil na sobotni napad na glasbenem festivalu Supernova v puščavi, kamor so vdrli pripadniki Hamasa. "Hujši so od IS in tako jih moramo tudi obravnavati," je poudaril. Ameriški predsednik Joe Biden je obljubil nadaljevanje zagotavljanja podpore in pošiljanje dodatne vojaške pomoči.

EU želi pomagati tudi Palestincem 

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Joseph Borrell je po včerajšnjem neformalnem srečanju izjavil, da so se ministri za zunanje zadeve večine držav strinjali, da je potrebno nadaljevati s pomočjo palestinskim oblastem. Nekateri so celo izrazili mnenje, da bi bilo treba pomoč povečati in narediti ključno razliko med Hamasom in palestinskimi oblastmi.

"Velika večina članic z izjemo morda dveh ali treh je jasno poudarila, da je treba sodelovanje s palestinskimi oblastmi in izplačevanje finančne pomoči nadaljevati," je po hibridnem zasedanju zunanjih ministrov, ki je deloma potekalo v Omanu, deloma pa prek videokonference, povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Profimedia

Po poročanju N1 je evropska komisija predlagala ponoven pregled razvojne pomoči za Palestince, s čimer se strinjajo tudi nekatere članice. Vendar pa pregled ne sme biti izgovor za zamude pri izvajanju sodelovanja, je še dejal. Poudaril je, da so tudi v Gazi humanitarne razmere zelo slabe, tako da bodo Palestinci potrebovali še več pomoči, ne pa manj. "Mislim, da tako meni 95 odstotkov držav članic," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol