Nikola Vuković | 11. 10. 2023, 12:45

Za Američane je Hamas “čisto zlo”, Putina pa – kako bizarno – skrbijo civilne žrtve spopadov na Bližnjem vzhodu

Profimedia/fotomontaža

ZDA in Rusija sta se v konfliktu na Bližnjem vzhodu postavili vsaka na svojo stran.

Dolgoletni konflikt med Izraelom in Palestino je pred nekaj dnevi prerasel v hudo konfliktno situacijo, morda najhujšo doslej. Nov konflikt na Bližnjem vzhodu je ob tem seveda ponovno odprl številna vprašanja in različna stališča dveh velikih sil – Združenih držav Amerike in Rusije.

ZDA jasno podpirajo Izrael 

Predsednik ZDA Joe Biden je že večkrat odločno izrazil javno podporo Izraelu, kar je v skladu z dolgoletno držo ameriških politikov glede pereče teme. Biden je v torek obsodil islamistično organizacijo Hamas zaradi, kot je dejal, "čistega zla". V napadih Hamasa na Izrael je med drugim umrlo tudi 14 državljanov ZDA.

"Amerika je na strani Izraela. Poskrbeli bomo, da bodo zaščiteni Judje in demokratična država Izrael," je poudaril Biden. Dodal je, da ameriški obveščevalci redno izmenjujejo informacije z Izraelom in da se vojaški strokovnjaki ves čas posvetujejo z izraelskimi obrambnimi silami.

Poleg tega je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal obisk Izraela v četrtek, kakopak v želji, da bi se sestal z vodstvom te države. "To bo sporočilo solidarnosti in podpore. Blinken želi slišati mnenje izraelskega vodstva o situaciji na terenu, njihovih potrebah in kako jim kar najbolje pomagati," je izjavil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta.

Rusija obtožuje Zahod za konflikt v Gazi 

Na drugi strani sta Rusija in njen predsednik Vladimir Putin obtožila ameriško politiko zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu. Putin je izjavil, da sta ameriška politika in zanemarjanje palestinskih aspiracij po ustanovitvi lastne države glavni vzrok eskalacije nasilja v Gazi. Putin je, kako bizarno, izrazil zaskrbljenost zaradi "katastrofalnega povečanja števila civilnih žrtev".

Profimedia

Predsednik Rusije, ki je bil v preteklosti večkrat obtožen ubijanja tisočih civilistov v Ukrajini, je zdaj v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Erdoganom izrazil skrb za civilne žrtve v Izraelu in eskalacijo nasilja. Oba voditelja sta poudarila potrebo po prekinitvi ognja in začetku mirovnih pogovorov. Putin je tudi dejal, da bi morali nujno ustanoviti palestinsko državo. Čeprav mnogi dvomijo, da je Rusija vpletena v konflikt in da je pomagala Hamasu pri izvedbi napadov, še vedno ni konkretnih informacij, ki bi utemeljile trditve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol