D. D. | 11. 10. 2023, 08:27

Dramatično reševanje: v Izraelu tudi slovenska družina z dojenčico, ki je tja odpotovala na operacijo srca

Profimedia

Že več dni letijo izstrelki med Gazo in Izraelom, med njimi pa je ujetih na tisoče civilistov. 

V zadnjih dneh so se nad Gazo in Izraelom izmenjevali izstrelki, ki so na tisoče civilistov postavili v nevarnost. Koliko med njimi je Slovencev in kako se bodo vrnili domov?

Vojna se nadaljuje.

Vojna se nadaljuje.

Profimedia

Po podatkih ministrstva za zunanje in evropske zadeve se je na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu obrnilo 41 slovenskih državljanov, ki niso na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom. 

V lastni režiji se je v Slovenijo vrnilo 16 državljanov, včeraj v zgodnjih jutranjih urah pa je bil izpeljan tudi let v organizaciji zunanjega ministrstva Črne gore, na katerega se je po dogovoru s črnogorskimi oblastmi vkrcalo še 17 slovenskih državljanov. Tem bo pri organizaciji poti iz Podgorice v Slovenijo pomagalo veleposlaništvo v Podgorici, poroča N1.

Ministrstvo ostaja v stiku s sedmimi Slovenci, ki so še v Izraelu, tam pa je tudi slovenska družina z nekajmesečno dojenčico, ki je tja odpotovala zaradi operacije srca. Dojenčico so že operirali, zdaj pa čakajo na vrnitev domov. Po poročanju 24ur naj bi dojenčico Slovenija domov prepeljala s posebnim letalom.

Evakuacije nadaljujejo tudi druge države 

Evakuacije iz Izraela nadaljujejo tudi druge države. Davi je tako z letalom črnogorske letalske družbe To Montenegro iz Tel Aviva v Podgorico prispela že 101 oseba. Letalo je poslala črnogorska vlada, da iz Izraela evakuira svoje in državljane drugih držav – med drugim Hrvate, Albance, Srbe, Makedonce, Američane, Švede in kot že omenjeno, Slovence.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol