Ni. Vu. | 3. 11. 2023, 08:41

Nasilje se po svetu širi kot požar: število antisemitskih incidentov se je od 7. oktobra povečalo za več kot 100 odstotkov

Profimedia

Medtem ko Izrael nadaljuje z napadi na položaje Hamasa, so ljudje judovskih korenin po vsem svetu vedno bolj na udaru nasprotnikov. Antisemitizem - vsaj tako se zdi - nikdar po drugi svetovni vojni na višji ravni.

Po konfliktu v Ukrajini se svet zdaj sooča še z eno vojno, ki vsak dan terja vedno več žrtev. Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra dalje so se mednarodne razmere še bolj zapletle. Prvotni napad Hamasa in nato stalni napadi Izraela na Gazo so ponovno odprli Pandorino skrinjico s številnimi vprašanji, javnost pa je pričakovano tudi tokrat razdeljena glede tega, katera stran v tej vojni je bolj pravilna (če sploh obstaja prava stran v vojni ...). 

Kot med največjo vojno v 20. stoletju je tudi tokrat judovski narod v središču pozornosti. Grozljivi napadi Izraela na Gazo so prinesli številne človeške žrtve, večina le-teh je palestinskega porekla, kar je pripeljalo tudi do tega, da je judovski narod ponovno pod drobnogledom svetovne javnosti.

Profimedia

V povezavi s tem so oblasti in nevladne organizacije v mnogih državah objavile podatke o naraščanju antisemitizma po svetu. Tudi v Združenih državah Amerike, kjer uradniki močno podpirajo Izrael, so opazili veliko število incidentov, ki kažejo na naraščanje antisemitizma v tej državi. 

V ZDA dosega zgodovinsko raven

V Los Angelesu je bil opažen moški, ki je vpil "ubijte vse Jude" in poskušal vlomiti v družinsko hišo. Antisemitizem v ZDA dosega "zgodovinsko raven", poroča BBC, ki navaja besede direktorja FBI Christopherja Wraya. Pred senatom je Wray 31. oktobra dejal, da je 60 odstotkov vseh zločinov iz sovraštva na verski osnovi usmerjenih proti Judom. Dodal je, da se je številka verjetno povečala zaradi jeze, ki jo je povzročilo nasilje v Gazi. "Judovska skupnost je tarča teroristov res na širokem spektru," je dejal.

Med primeri groženj, s katerimi se sooča judovska skupnost, je Wray omenil moškega, ki je bil aretiran v Teksasu prejšnji teden zaradi poskusa izdelave bombe in izražanja podpore ubijanju Judov, ter drugega moškega, ki je bil aretiran v Illinoisu zaradi umora šestletnega dečka.

Profimedia

Antisemizem se povečuje tudi marsikje drugod po svetu. Iz Londona prihaja zgodba judovskih deklet, ki so jih zmerjali z neprimernimi besedami in napodili z igrišča. Zgolj zaradi njihovih judovskih korenin ... Na Kitajskem se na družbenih omrežjih množijo objave, ki Jude primerjajo s paraziti, vampirji ali kačami, in pritegnejo tisoče všečkov. 

V državah, kjer so na voljo podatki policije ali civilnih organizacij, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Južno Afriko, je vzorec jasen: število antisemitskih incidentov se je od 7. oktobra povečalo za več kot sto odstotkov v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta.

Napad na letališču

Večina antisemitskih incidentov vključuje verbalno zlorabo, spletno žalitev ali groženj, grafitov in poškodb judovske lastnine, podjetij ali lokacij verskega pomena, je navedel Reuters, pri čemer fizični napadi predstavljajo pomemben delež. Najstrašnejši antisemitski incident na svetovni ravni je bil vdor na letališče v ruski regiji Dagestan v nedeljo (29. oktobra) s strani jezne množice, ki je hotela obračunati z Judi, ki so prileteli iz Tel Aviva.

Profimedia

Za zdaj seveda še ni povsem jasno, kako se bo vse skupaj končalo, ni pa nepomembno, da večina voditeljev zahodne Evrope podpira Izrael, medtem ko je civilna družba bolj na strani Palestine. Žal je ena stvar povsem jasna, in sicer, da bo v konfliktu najbolj trpelo nedolžno civilno prebivalstvo, predvsem v Gazi. Tam vsak dan umre na stotine Palestincev, zaradi napadov Izraela pa je judovski narod po vsem svetu izpostavljen nevarnosti različnih skupin, ki so vedno bolj nastrojene proti Judom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol