28. 10. 2023, 17:02 | Vir: STA

Pravi pekel na Zemlji: bombe letijo vsepovprek, prekinjene tudi komunikacijske povezave

Profimedia

Enote izraelske vojske po petkovi naznanitvi širjenja kopenskih operacij ostajajo prisotne na območju Gaze, je danes potrdil tiskovni predstavnik vojske. Obenem nadaljuje močno bombardiranje območja, kjer so prekinjene komunikacijske povezave.

Izraelski vojaki napredujejo po kopnem na severu Gaze in vojska širi svoje operacije, je danes dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Že ponoči so tako pehota kot oklepna vozila ostali na območju Gaze, pri čemer so jim pomoč nudili topništvo in letalske sile, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in zatrdil, da doslej ni bilo žrtev med izraelskimi vojaki.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je kasneje dejal, da je vojna Izraela s palestinskim gibanjem Hamas "vstopila v novo fazo". "Minulo noč so se tresla tla v Gazi. Napadli smo pod zemljo in nad zemljo," je dejal v video sporočilu, s čimer je imel v mislih mrežo podzemnih tunelov, ki jih je zgradil Hamas in so bili med drugim tarča obstreljevanja minulo noč.

"Navodila silam so jasna: akcija se nadaljuje do nadaljnjega," je še zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vojska tokrat ni prvič izvedla kopenskih operacij na območju Gaze, so pa bile te doslej, med drugim v sredo in četrtek ponoči, vedno omejene. Še vedno sicer ni jasnega odgovora, ali gre tokrat za začetek ofenzive, ki jo Izrael napoveduje vse od Hamasovega napada 7. oktobra. Glede na nekatere navedbe izraelskih in ameriških predstavnikov naj bi še vedno šlo le za omejen vdor.

Omejen stik s preostalim svetom

Že od petka so sicer na območju blokirane Gaze prekinjene tudi vse komunikacijske in internetne povezave, kar naj bi bila posledica bombardiranja, zaradi česar informacije od tam prihajajo le s težavo. Med drugim tako niti niso znani podatki o žrtvah obstreljevanja minulo noč, ki je bilo osredotočeno na sever Gaze in naj bi bilo eno najsilovitejših doslej.

Stik s sodelavci na območju Gaze, kjer vladajo vse slabše humanitarne razmere, so izgubile številne mednarodne organizacije. Med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek javila, da nima več stika s sodelavci, zdravstvenimi ustanovami in drugimi partnerji. Pozvala je k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

Profimedia

Podobno so sporočili tudi iz Unicefa, Svetovnega programa za hrano, pa tudi iz humanitarnih organizacij, kot sta Save the Children in Zdravniki brez meja. V organizaciji Human Rights Watch so medtem opozorili, da bi zaradi prekinitve komunikacij lahko ostali prikriti vojni zločini, kar bi še prispevalo k nekaznovanosti za kršitve človekovih pravic.

Tehnološki milijarder Elon Musk danes sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. "Starlink bo podprl povezanost mednarodno priznanih humanitarnih organizacij v Gazi," je zapisal na omrežju X. Podrobnosti ni navedel.

Še vedno sicer rakete na izraelska mesta izstreljuje tudi Hamas. V bližini območja Gaze so se danes večkrat oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade, Hamas je tudi prevzel odgovornost za obstreljevanje vasi Zikim, še piše dpa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol