Ni. Vu. | 19. 10. 2023, 11:59

Izrael obiskal tudi britanski premier: "Po grozljivem terorističnem dejanju Hamasa je bilo izgubljenih preveč življenj"

Profimedia

Vsaka smrt civilista je tragedija, je ob prihodu v nemirno regijo poudaril prvi politični mož Velike Britanije.

Rishi Sunak je danes dopotoval na obisk v Izrael. Britanski premier se bo v Jeruzalemu sestal s premierjem Izraela Benjaminom Netanjahujem in tudi s predsednikom Isacom Herzogom. Ob prihodu v Izrael je Rishi Sunak novinarjem na letališču v Tel Avivu dejal, da so bili napadi Hamasa 7. oktobra "nesporen, grozljiv teroristični akt", in ponovil je, da Združeno kraljestvo podpira Izrael, poroča BBC. 

Profimedia

"Predvsem sem prišel izrazit solidarnost z izraelskim ljudstvom. Doživeli ste nepopisno, grozljivo teroristično dejanje in želim, da veste, da Združeno kraljestvo in jaz stojimo ob vas," je ob prihodu v Izrael tamkajšnjim novinarjem povedal Rishi Sunak, ki je v isti sapi poudaril, da je bil napad na bolnišnico v Gazi, v kateri je življenje izgubilo več kot 500 ljudi, "prelomni trenutek za voditelje v regiji in po vsem svetu, da bi se združili in preprečili nadaljnje nevarno zaostrovanje konflikta".

Britanski premier je dodal: "Vsaka smrt civilista je tragedija. Po grozljivem terorističnem dejanju Hamasa je bilo izgubljenih preveč življenj."

Visoki obiski se bodo v Izraelu nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, kmalu naj bi v nemirno regijo pripotoval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Vodilne vladarje "kvinteta" (Združene države Amerike, Nemčija, Francija, Italija in Združeno kraljestvo) druži enak diplomatski cilj – kar najhitreje doseženo primerje. "Vse evropske države so ranljive. Islamistični terorizem se dejansko vrača in vsi smo ranljivi," je Macron opozoril, da se napetost stopnjuje in širi tudi po številnih evropskih državah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol