21. 2. 2024, 19:05 | Vir: STA

Izraelski parlament brez kančka dvoma: enostransko priznanje palestinske države se ne bo zgodilo

Borut Živulovič/Bobo

Poslanci menijo, da bi takšna odločitev škodovala miru. 

Izraelski parlament je odločno podprl deklaracijo, ki nasprotje enostranskemu priznanju palestinske države in vsiljevanju mirovnega sporazuma med Izraelom in Palestinci. Pot do slednjega pogojuje z neposrednimi pogajanji med obema stranema, brez kakršnihkoli predpogojev.

"Kneset se je danes z veliko večino združil proti poskusu, da bi nam vsilili ustanovitev palestinske države. Ta odločitev bi škodovala miru in pošilja jasno sporočilo mednarodni skupnosti," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, potem ko je njegova stranka Likud objavila rezultate glasovanja.

Profimedia

Za deklaracijo je glasovalo 99 od 120 poslancev, devet poslancev pa ji je nasprotovalo. V luči tega je Netanjahu zatrdil, da se ne spomni, da bi kateri predlog imel tako široko podporo.

Deklaracija, ki jo je predlagal Netanjahu, sicer prav tako zavrača vsakršen trajen mirovni sporazum s Palestinci, ki bi ga vsilila mednarodna skupnost. "Sporazum, v kolikor bo dosežen, bo uresničen le z neposrednimi pogajanji med obema stranema, brez predpogojev," še piše v deklaraciji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol