3. 11. 2023, 22:05 | Vir: STA

Izraelci napadli reševalno vozilo blizu bolnišnice, ubitih več ljudi

Profimedia

Izraelska vojska je sporočila, da naj bi bilo v napadu ubitih več teroristov. 

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da je bil v izraelskem napadu zadet konvoj reševalnih vozil blizu bolnišnice Al Šifa v Gazi in dodalo, da je bilo ubitih več ljudi. Izraelske sile so potrdile, da so izvedle napad samo na eno reševalno vozilo, ki naj bi ga uporabljali pripadniki Hamasa.

Po navedbah Hamasa naj bi izraelske sile napadle konvoj reševalnih vozil, ki je prevažal ranjene iz mesta Gaza proti mejnemu prehodu Rafa. Pri tem naj bi bilo ubitih več ljudi in na desetine ranjenih. O napadu je poročal tudi novinar AFP, ki je na prizorišču poleg poškodovanega reševalnega vozila videl več trupel.

Izrael je kmalu po napadu potrdil, da je ciljal reševalno vozilo v bližini bolnišnice in pojasnil, da naj bi ga v času napada uporabljali pripadniki Hamasa. "V napadu je bilo ubitih več teroristov," je sporočila izraelska vojska. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je izrazil pretresenost ob poročilih o napadu na reševalno vozilo v bližini bolnišnice. "Ponavljamo, pacienti, zdravstveni delavci, ustanove in reševalna vozila morajo biti ves čas zaščiteni," je zapisal na omrežju X.

WHO sicer že dlje časa opozarja na katastrofalne razmere v bolnišnicah v Gazi, ki jim primanjkuje goriva in potrebnih medicinskih pripomočkov. Ministrstvo za zdravje v Gazi pa je v četrtek sporočilo, da v 16 od 35 bolnišnic v enklavi zaradi pomanjkanja goriva ne morejo več zdraviti bolnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord