STA/P.M. | 13. 10. 2023, 20:17

Številni prebivalci Gaze odklanjajo evakuacijo: "Smrt je boljša izbira kot odhod"

Profimedia

Kljub izraelskim pozivom, naj zapustijo mesto, je veliko takih, ki nočejo oditi.

Izraelska vojska je sporočila, da so njene kopenske sile v zadnjih 24 urah ponekod že vdrle na območje Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da je bil cilj teh operacij "območje očistiti teroristov in orožja".

Množične izselitve iz Gaze ni zaznati

Kljubovalni prebivalci Gaze, ki so zavrnili evakuacijo, potem ko jim je Izrael dal 24 ur pred začetkom vsesplošnega napada, pravijo, da bi raje umrli, kot da bi zapustili svoje domove, poročajo tuje agencije. Medtem ko so nekateri upoštevali poziv k odhodu, do petka popoldne ni bilo veliko znakov množičnega izseljevanja, kljub opozorilom Združenih narodov (ZN), da območje hitro postaja "peklenska luknja, zanka okoli prebivalstva pa se zateguje," navaja Daily Mail.

Profimedia

"Smrt je boljša izbira kot odhod", sporočajo številni prebivalci Gaze, čeprav Izrael trdi, da jih Hamas uporablja kot "človeški ščit". 

Iskali so talce, orožje in teroriste

Izraelski vojaki so v Gazi iskali talce, ki jih je zajelo palestinsko skrajno gibanje Hamas. "V zadnjih 24 urah so izraelske vojaške sile izvedle lokalno omejene vdore na ozemlje Gaze, da bi poiskale teroriste in orožje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska.

Vojaki so tudi "uničili teroristične celice in infrastrukturo", vključno s "celico Hamasa, ki je proti izraelskemu ozemlju izstreljevala protitankovske izstrelke", je navedeno v izjavi. 

Spopadi se nadaljujejo, ubiti tudi novinarji

Na območju pod nadzorom Palestincev ob bombardiranju iz zraka še vedno raste število žrtev. Nekatere četrti v Gazi so zravnane z zemljo, hkrati pa je območje na robu humanitarne katastrofe, poročajo človekoljubne organizacije. 

V obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom je bil ubit novinar agencije Reuters, ranjenih pa šest drugih novinarjev, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Agencija Reuters je potrdila smrt svojega poročevalca in snemalca Issama Abdallaha, drugih podrobnosti pa ni objavila.

Katarska televizija Al Jazeera je medtem potrdila, da sta bila ranjena njihova poročevalka in njen snemalec, ranjena pa sta bila tudi dva novinarja francoske tiskovne agencije AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol