STA/P.M. | 13. 10. 2023, 16:04

Ursula von der Leyen v Izraelu: "Groza tega, kar se je tukaj zgodilo, je nepopisna"

Omrežje X/Ursula von der Leyen

Obiskala je kibuc, kjer je prišlo do grozovitega pokola izraelskih civilistov s strani Hamasa.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola sta na obisku v Izraelu, kamor sta prispeli, da bi izrazili solidarnost z žrtvami terorističnih napadov gibanja Hamas ter se sestali z izraelskim političnim vodstvom. V Izraelu pričakujejo tudi visoke politične predstavnike več drugih držav.

"Bili smo v Kfar Azi, enemu od epicentrov grozodejstev, ki jih je prejšnji konec tedna zagrešil Hamas. Groza tega, kar se je tukaj zgodilo, je nepopisna. Žalujemo z družinami žrtev," je po obisku kibuca na družbenih medijih zapisala predsednica Evropske komisije. Metsola pa je ob izrazu solidarnosti poudarila, da "teror ne bo prevladal". "Lahko in moramo ustaviti Hamas. Obenem pa moramo storiti tudi vse, kar lahko, da ublažimo humanitarne posledice," je sporočila.

V omenjenem kibucu, eni od izraelskih skupnosti ob meji z Gazo, naj bi še v torek zjutraj potekali spopadi s pripadniki Hamasa, ki so v soboto zjutraj vdrli na izraelsko ozemlje. Zvečer so nato od tam začela prihajati poročila o njegovih prebivalcih, ki so jih ubili napadalci in naj bi jih bilo po navedbah izraelske vojske najmanj 100.

Tiskovni predstavnik vojske je davi na novinarski konferenci prizore iz kibuca, kjer je sicer živelo okrog 400 ljudi, primerjal s tistimi "iz apokaliptičnih filmov". Potem ko je izraelski vojski uspelo prevzeti nadzor nad območjem, kjer naj bi se borili z okoli 70 pripadniki Hamas, so od tam odnašali številne civilne žrtve. Na tleh so ležala tudi trupla ubitih napadalcev.

Po navedbah enega od vojakov so napadalci ob prihodu zažgali več domov, da bi stanovalce pregnali na plano. Francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC sta navedli izjave še drugih vojakov, ki so med drugim govorili o pokolu, med ubitimi naj bi bili tudi otroci. Nekatera trupla žrtev naj bi bila obglavljena.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord