K. Ž. | 13. 10. 2023, 13:02

Na Bližnjem vzhodu divja vojna: kaj to pomeni za vaše potovanje v Egipt?

Profimedia

Slovenski turistični agenciji mirita, da trenutno ni nobenega razloga za skrb.

V Gazi še vedno potekajo srditi spopadi med teroristično organizacijo Hamas in Izraelom. Število smrtnih žrtev se veča iz dneva v dan, svet pa z obupom v očeh opazuje nadaljnji razplet. Očitno je, da je pred nami čas, ki bo poln negotovosti in skrbi zaradi omenjene vojne.

Pri tem se poraja vprašanje, kako bo dotična vojna vplivala na potovanja na območja, ki so v bližini kritičnega področja. Obrnili smo se na turistični agenciji Kompas in Sonček, kjer so nam pojasnili, da trenutno ni razloga za skrb.

Ne zaznavajo upada povpraševanja

Pri Kompasu nimajo nobenih razpisanih potovanj v Izrael, enako velja za turistično agencijo Sonček. A potovanja v Egipt, ki meji na Gazo, ostajajo. Pri Sončku sicer nimajo svojih čarterjev v Egipt, zaradi česar so dolžni spremljati navodila organizatorjev potovanj, preko katerih letujejo njihovi gostje na destinacijah.

Stališče agencije ETI, s katero sodeluje Sonček pri organizaciji potovanj v Egipt, je jasno: Egipt je varen. "Egipt ni vpleten v vojno, ampak si aktivno prizadeva za vzpostavitev miru. Radi bi vas obvestili, da je razdalja med Gazo in Hurgado približno 500 kilometrov, medtem ko je razdalja med Gazo in Ciprom le 370 kilometrov," so dejali ter dodali, da glede odpovedi rezervacij veljajo splošni pogoji, ki vključujejo plačilo storno stroškov. Brezplačna odpoved ali sprememba potovanja ni možna.

Profimedia

"V primeru, da bi ministrstvo za zunanje zadeve razglasilo splošno nevarnost za potovanje v Egipt in prepovedalo potovanja v to državo, pa bomo ravnali v skladu z navodili in zagotovili brezplačne odpovedi," so še zagotovili.

Enako velja tudi za turistično agencijo Kompas, kjer ne opažajo prav nobenega upada povpraševanja po potovanjih v Egipt. V sklopu agencije ponujajo program Križarjenje po Nilu, ki se prične z letom v Hurgado. Tudi oni so poudarili, da je Hurgada precej oddaljena od Gaze. Asuan, kjer se skupine izkrcajo, pa je oddaljen približno 1300 kilometrov. Zanimanje za dotično potovanje ostaja enako kot pred vojno, so zatrdili ter dodali, da program ostaja v ponudbi, saj za ta del Egipta trenutno ni posebnih varnostnih omejitev.

"Če potovanje odpove organizator, stranka dobi povrnjena vsa vplačana sredstva. Če je potovanje odpovedano s strani stranke, potovanje pa bo izpeljano, nastanejo stroški odpovedi po splošnih pogojih," so še pojasnili pri Kompasu.

V svojih odgovorih so še zagotovili, da Kompas skrbno spremlja razmere na vseh destinacijah, kamor organizira počitnice in potovanja, in ravna skladno s priporočili in usmeritvami uradnih institucij. Po njihovih besedah je skrb za varnost in zdravje njihovih potnikov temelj in osnova, na podlagi katere sprejemajo vse odločitve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol