30. 1. 2024, 21:50 | Vir: STA

Izraelske sile poplavile več predorov Hamasa v Gazi

Profimedia

Izraelska vojska je sporočila, da je poplavila več predorov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na območju Gaze. Ob tem je dodala, da je poskrbela, da ne bi poškodovala tamkajšnje podtalnice.

"To je del orodij, ki jih je izraelska vojska uporabila za nevtralizacijo grožnje Hamasove podzemne mreže predorov," je še sporočila vojska. Lokalni mediji so sicer že decembra lani poročali, da se Izrael nagiba k taktiki poplavljanja predorov z morsko vodo, številni strokovnjaki pa so takrat opozorili, da bi bilo to nevarno za civiliste.

Pred začetkom vojne med Izraelom in Hamasom je bilo v Gazi skupno 1300 predorov, dolgih več kot 500 kilometrov, ocenjuje študija ameriške vojaške akademije West Point. Izrael je ob začetku invazije obljubil, da bo predore uničil, odtlej pa je večkrat zatrdil, da je v njih Hamas zadrževal talce.

Profimedia

Intenzivni spopadi med Izraelom in Hamasom medtem še naprej potekajo v mestu Han Junis na jugu Gaze. Izrael je sporočil, da so njene sile med spopadi v mestnih četrtih in predorih ubile več teroristov in zasegle ogromno količino orožja.

Hamas je med napadom na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1140 ljudi, večinoma civilistov, zajel okoli 250 talcev. Po več izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih gibanje v Gazi - domnevno na območju Han Junisa na jugu - zadržuje še 132.

V povračilni ofenzivi izraelske vojske je bilo na območju Gaze po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v enklavi ubitih najmanj 26.751 ljudi. Še 65.636 je ranjenih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol