6. 7. 2023, 22:31 | Vir: STA

Odtekanje plina v severni Jadran? Ina se sooča z ostrimi obtožbami

Profimedia

V Greenpeaceu trdijo, da so v morju okoli nekaterih ploščadi visoke koncentracije metana. Ina obtožbe zanika.

Aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace so pred sedežem naftne družbe Ina v Zagrebu v sredo zahtevali preiskavo možnega odtekanja plina na vseh njihovih priobalnih plinskih ploščadih v severnem Jadranu. 

V Greenpeaceu se sklicujejo na podatke iz zanesljivih virov. Ti po njihovih navedbah potrjujejo sume, da so na devetih ploščadih koncentracije višje od 100 ppm/m, na treh pa so celo višje od 400, 500 in 1500 ppm/m.

"V Greenpeaceu menimo, da so kakršnekoli emisije tega škodljivega, močnega ustekleničenega plina nesprejemljive, kaj šele koncentracije, ki nakazujejo na velike emisije, kot v tem primeru," je izjavila programska vodja hrvaškega Greenpeacea Petra Andrić.

Niso zabeležili iztekanja plina

Pridobljeni podatki po njenih besedah nakazujejo na težave. Ina in hrvaška vlada, ki je skupaj z madžarsko energetsko skupino Mol solastnik Ine, bi zato morali preiskati, ali gre za namerno izpuščanje plina oz. venting ali za nenadzorovano odtekanje, ter preprečiti takšne pojave v prihodnosti.

Iz Ine so v sredo sporočili, da "na niti eni Inini ploščadi niso zabeležili iztekanja plina". Dodali so, da na svojih energetskih objektih v severnem Jadranu upoštevajo najvišje standarde ter domačo in evropsko zakonodajo, ki predpisuje tudi dovoljene koncentracije emisij.

Poudarili so, da varnost in emisije platform preverjajo večkrat mesečno na samih lokacijah med preventivnim vzdrževanjem. Poleg tega imajo, kot pravijo, delavci Ine med obhodom platform tudi plinske detektorje in bi takoj opazili kakršnokoli iztekanje. Metan je po navedbah Greenpeacea 84-krat močnejši toplogredni plin od ogljikovega dioksida.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol