R.S. | 12. 7. 2022, 07:00

Janez Janša je na hrvaškem otoku izredno priljubljen. Razlog? Pripravlja najboljše kremne rezine

Fotomontaža/Profimedia/Instagram/Janez Janša

Ukvarja se s peko slaščic, občasno pa tudi uči druge, kako narediti najboljše kremne rezine. Slaščičarska veščina pa je le ena od mnogih veščin, ki jih obvlada.

Da bi bolje razumeli, kako je prišlo do tega, da se Janez Janša ukvarja s peko slaščic, se moramo vrniti v preteklost. 

Na hrvaškem otoku Lastovo je v 80. letih prebival Albanec, ki je delal najboljše kremne rezine. Imel je hčerko, ki se je zaljubila v srbskega častnika, nato pa je z njim pobegnila, kar je Albanca globoko prizadelo, poroča Jutarnji list. Vredno je omeniti, da so bili v tistih časih odnosi med Srbi in Albanci zelo napeti.

Profimedia

Slaščičar je zaradi dogodka zapustil otok, tamkajšnji prebivalci pa so ostali brez slastnih kremnih rezin. Stanje se ni izboljšalo več let, dokler jih ni rešil Janez Janša. 

Nikoli ne poskusi svojega vina

Janeza Janšo na otoku vsi poznajo. Seveda pa to ni njegovo rojstno ime. Njegovo ime je Bojan Radej. Rodil se je v Sloveniji. 

Bojana so poimenovali po Janezu Janši, ker je bil Janša takrat najbolj znan slovenski politik. Šlo naj bi za šalo, ki pa je prerasla v nekaj več - Radeja še danes ne kličejo po njegovem imenu, temveč po imenu in priimku slovenskega politika, poroča Jutarnji list. 

Kljub slabemu zdravju vsako leto obdeluje vedno večje zemljišče, na katerem zrastejo neverjetne količine paradižnika in krompirja.

Jeseni iz vinograda vleče vreče in vreče grozdja in naredi svoje vino, za katerega poznavalci pravijo, da je odlično, on pa ga, zvest zaobljubi o abstinenci, nikoli ne poskusi. Ko pride zima in se vsa dela na polju ustavijo, Janša začne peči pecivo.

Profimedia

Dela odlične slaščice, občasno pa tudi uči druge, kako narediti najboljšo kremno rezino. Slaščičarska veščina pa je le ena od mnogih veščin, ki jih obvlada.

Pokličejo ga, če je treba zaliti vinograd ali zmleti zemljo, kaj popraviti, prepeljati s prikolico. Radej se vsakemu odzove, tamkajšnji prebivalci pa ga preprosto obožujejo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord