I. D. | 20. 7. 2022, 18:22

Japonci podrli rekord hitrosti interneta

Profimedia

Obeta se nam informacijska revolucija, ki bi lahko spremenila VSE. Ste pripravljeni? 

Japonski inženirji so dosegli novo, rekordno hitrost prenosa podatkov, kar 319 terabitov na sekundo (Tb/s). Preko optičnih vlaken so prenos izvedli na navidezno razdaljo 3000 kilometrov. Rekord so potrdili strokovnjaki na Mednarodni konferenci za komunikacije preko optičnih vlaken.

Bistven podatek je, da je nova metoda prenosa kompatibilna z obstoječo.

Napredek v hitrosti je dejansko ogromen, skoraj dvakrat presega prejšnji rekord 178 Tb/s iz leta 2020. Kako bliskovit napredek se odvija pred našimi očmi, pove še en rekord pred tem, ko je eksperimentalni fotonski čip omogočil hitrost 44 Tb/s. Celo ameriška vesoljska agencija Nasa uporablja v primerjavi s tem skromno hitrost prenosa podatkov 400 Gb/s, medtem ko se moramo običajni uporabniki zadovoljiti s približno 10Gb/s.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Civil London (@cvlldn)

Nova metoda razcepi signale na različne valovne dolžine, ki jih hkrati pošlje s tehnologijo valovno dolžinskega razvrščanja (WDM) po steklenih vlaknih s štirimi jedri namesto enim in s 552-kanalnim laserjem ter novo generacijo ojačevalnikov.

Ker ima novo štirijedrno optično vlakno enak premer kot konvencionalna enojedrna vlakna, bo vpeljava nove metode v obstoječo infrastrukturo precej enostavnejša od prejšnjih tehnoloških nadgradenj informacijskih sistemov.

"Spomnim se časov, ko smo imeli hitrost 64 kb/s," je napisal eden od navdušencev. Očitno bomo na prvo in drugo desetletje novega tisočletja kmalu gledali kot na zarjavele čase, ko se je internet komaj premikal. Komaj čakamo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol