R. K. | 12. 9. 2022, 09:00 | Vir: STA

Zadnje slovo na Škotskem: množice se poslavljajo od kraljice Elizabete II.

Profimedia/fotomontaža

Potem ko so krsto pokojne britanske kraljice Elizabete II. s škotskega gradu Balmoral, kjer je umrla, v nedeljo prepeljali v palačo Holyroodhouse v Edinburghu, jo bodo v procesiji pospremili v edinburško katedralo St. Giles. Tam bo počivala 24 ur.

Javnost bo tako imela prvič možnost obiskati pokojno, preden jo v torek odpeljejo v London. Hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil z Balmorala odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburgha so se preminuli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti.

Karel III. bo s preostalimi člani družine bedel ob kraljici

Čez noč je počivala v palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem.
Popoldne pa jo bodo novi kralj Karel III. ter njeni preostali otroci, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, v procesiji po osrednji ulici škotske prestolnice pospremili v katedralo. Tam bo pokojnica počivala 24 ur in javnost se bo lahko poslovila od nje.

Profimedia

Kralj Karel III. se bo po avdienci s škotsko premierko Nicolo Sturgeon in obisku škotskega parlamenta vrnil v katedralo in se udeležil bedenja skupaj s preostalimi člani kraljeve družine.

Pred odhodom na Škotsko pa bo kralj dopoldne po napovedih skupaj s soprogo Camillo v Londonu obiskal parlament. Tam bo sprejel izraze sožalja od predstavnikov spodnjega in zgornjega doma parlamenta in jih nagovoril.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec