23. 5. 2022, 15:13 | Vir: STA

Je blizu nov val koronavirusa? Ta država že močno zaostrila ukrepe

Profimedia

Gre še enega v vrsti strogih ukrepov v državi, ki skuša na vse načine zajeziti hiter porast okužb s koronavirusom, ki je posledica prevlade različice omikron.

Kitajska provinca Henan je svojim skoraj sto milijonom prebivalcem odredila, da morajo vsaka dva dneva opraviti test za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom.

Kaj, če ukrepov ne bodo upoštevali?

Po navedbah oblasti se bo testiranje v glavnem mestu province Henan, Zhengzhou začelo pred koncem maja, da bi pomagali pri "hitrem prepoznavanju morebitnih tveganj". Prebivalci, ki se ne bodo hoteli testirati, ne bodo imeli dostopa do javnih mest in javnega transporta.

Podobne ukrepe so uvedle tudi druge prestolnice provinc, kot je Shijiazhuang v severni provinci Hebei, kjer pa bodo za 11 milijonov prebivalcev testi tedenski.

Provincialne vlade uvajajo visokofrekvenčno testiranje za hitrejše odkrivanje primerov in morebitno izolacijo okuženih, niso pa doslej celotnemu prebivalstvu ukazale, naj ostane v zaprtih prostorih.

Kako bo to vplivalo na gospodarstvo?

Pogosto množično testiranje pa je drago za že tako oslabljeno gospodarstvo. Če bi se podobni ukrepi razširili na celotno Kitajsko, bi to lahko stalo od 0,9 do 2,3 odstotka bruto domačega proizvoda, ugotavljajo v finančnem podjetju Nomura.

Ključno poslovno središče Šanghaj je že približno dva meseca skoraj popolnoma zaprto, kar ovira dobavne verige, Peking pa je prepovedal obedovanje na prostem in milijonom ljudi ukazal, naj delajo od doma. Prodaja na drobno in tovarniška proizvodnja sta posledično v aprilu padli na najnižjo raven v približno dveh letih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord