14. 6. 2022, 20:02 | Vir: STA

Je Donald Trump poslušal vinjenega odvetnika, ko se je osramotil?

Profimedia

V Trumpovo laž o ukradenih volitvah, ki je pripeljala do napada na kongres, danes še vedno verjame večina republikancev. 

Nekdanji župan New Yorka, ki je leta 2020 igral vlogo odvetnika nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, je danes odločno zanikal navedbe Trumpovih svetovalcev, da je bil na volilno noč v Beli hiši pijan, ko je Trumpu svetoval, naj razglasi zmago na volitvah. 

Nekdanji Trumpov svetovalec Jason Miller in nekdanji šef Trumpove kampanje Bill Stepien sta odboru, ki preiskuje ozadje napada na kongres 6. januarja lani, pod prisego povedala, da je bil Rudy Giuliani pijan, ko je Trumpu svetoval, naj ne čaka na izide volitev, ampak gre v javnost in razglasi zmago.

Poslušal samo "nenormalne"

Trump je potem to tudi storil in v nadaljevanju glede volitev sprejemal le še nasvete tistih, ki po Stepienovih besedah niso spadali v skupino "normalnih". Slednji so mu namreč razlagali, da je volitve proti Joeju Bidnu izgubil pošteno, saj ni nobenih dokazov o kakšnih bistvenih volilnih prevarah, ki bi spremenile izid volitev.

Trump je potem raje sprejel teorije, kot je ta, da je že nekaj let mrtvi Hugo Chavez iz Venezuele priredil volilne stroje za Bidna.

Sprejel je tudi teorije o odlaganju glasovnic v zadnjih trenutkih, čeprav je šlo vsepovsod za normalne procese, kar mu je razložil tudi nekdanji pravosodni minister Bill Barr.

Izgubil stik z realnostjo

Barr je pred odborom povedal, da si je, ko mu je Trump razlagal za lase privlečene teorije, sam pri sebi mislil, da je človek izgubil stik z realnostjo, če verjame takšnim bedarijam. Barru je verjela tudi Trumpova hči Ivanka, ki je to povedala pod prisego.

Giulianiju pa so uporabniki družbenih medijev, potem ko je danes zagotovil, da je bil povsem trezen, ker je pil le dietno pepsi colo svetovali, naj raje pove, da je bil pijan in s tem neprišteven, da ga ne bodo mogli kazensko preganjati zaradi zarote za spreminjanje volilnih izidov.

V Trumpovo laž o ukradenih volitvah, ki je pripeljala do napada na kongres, danes še vedno verjame večina republikancev in Washington Post je naredil analizo, ki kaže, da je strankarske volitve za kandidaturo v zvezni kongres v zadnjih mesecih osvojilo najmanj 108 republikanskih kandidatov, ki verjamejo in širijo to laž.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord