5. 5. 2022, 07:38 | Vir: STA

Joe Biden Trumpa označil za največjega ekstremista sodobne ameriške zgodovine

Profimedia

Ameriški vrhovni sodnik je v primeru o pravici do splava razsodil, da mora biti ta pravica ženskam odzveta. Pri tem je aktualni ameriški predsednik opozoril, kaj to lahko pomeni tudi za pravice LGBTQ skupnosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je gibanje nekdanjega predsednika Donalda Trumpa s kratico MAGA označil za najbolj ekstremistično organizacijo v sodobni ameriški zgodovini. 

Po logiki, s katero je vrhovni sodnik Samuel Alito v prvem osnutku mnenja večine pri odločitvi o zakonu proti splavu države Mississippi utemeljil ukinitev pravice do splava, lahko sodišče v prihodnje ukine razne pravice do zasebnosti, kontracepcije, pravico do homoseksualnih porok in porok med rasami.

Profimedia

Razkritje Alitovega mnenja, s katerim utemeljuje ukinitev pravice do splava, ki se mu je pridružila četverica konservativnih kolegov, je razburila ameriško javnost in sprožila ogorčene odzive na demokratski strani ter proteste zagovornikov pravic žensk.

Sicer več kot 50 odstotkov Američanov podpira pravico do splava, nasprotuje ji okrog 30 odstotkov, preostali pa niso opredeljeni. 


"Naredimo Ameriko spet veliko" (MAGA).To združuje tudi vse mogoče pripadnike teorije zarot, sicer pa gre večinoma za konservativne bele Američane, ki se bojijo, da jih demografske spremembe spreminjajo v manjšino.

"Kaj je naslednje, na kar se bodo spravili? Kaj se bo zgodilo, če otrok, ki pripadajo skupnosti LGBTQ, naenkrat ne bodo več spustili v učilnice? Tale MAGA množica je najbolj ekstremna politična organizacija v sodobni ameriški zgodovini," je dejal Biden.

Po predvideni ukinitvi pravice do splava na zvezni ravni, ki je bila uvedena z odločitvijo vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade leta 1973, bo 26 republikanskih držav nemudoma ukinilo to pravico.

Ženske se bodo verjetno na splav podajale v druge države ali območja brez zdravstvene pomoči.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v sredo dejala, da so republikanci v vojni z Mikijem Miško, nasprotujejo pravicam žensk in znižanju cen zdravil na recepte.

Vojna z Mikijem Miško pomeni spor Floride s podjetjem Walt Disney, ki si je drznilo kritizirati zakon o prepovedi pogovora o temah LGBTQ v šolah.

Demokratski guvernerji po celotnih ZDA medtem obljubljajo, da bo pravica do splava pri njih zaščitena in zagotavljajo ženskam iz republikanskih držav, da lahko pridejo opravit splav v njihove države. Če Roe proti Wade res pade, bo okrog 22 demokratskih držav uzakonilo pravico do splava.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol