20. 11. 2023, 15:43 | Vir: STA

Je letošnje leto najtoplejše v zgodovini? (In kaj to pomeni za našo prihodnost?)

Profimedia

Dnevna temperatura je prvič več kot 2 stopinji Celzija višja od predindustrijske ravni.

Po začasnih podatkih je bila minuli petek povprečna globalna temperatura prvič v zgodovini meritev za več kot 2 stopinji Celzija višja od predindustrijske ravni, je sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Po več mesecih izjemne vročine bo po pričakovanjih letošnje leto verjetno najtoplejše v zgodovini, saj so suše, obsežni požari in silovita neurja opustošila več delov planeta.

"Po začasnih podatkih so bile svetovne temperature 17. novembra 2,06 stopinje Celzije višje od predindustrijskega povprečja," je na omrežju X sporočila Samantha Burgess, namestnica vodje Copernicusa. Dodala je, da je "bil to prvi dan, ko je bila globalna temperatura za več kot 2 stopinji Celzija višja od ravni iz obdobja med letoma 1850 in 1900".

V pariškem podnebnem sporazumu iz leta 2015 je zapisan cilj, da se globalno segrevanje omeji "precej pod" mejo 2 stopinj Celzija v odnosu do predindustrijske ravni, države pa si prizadevajo za ukrepe, ki bi to mejo znižali na 1,5 stopinje Celzija, s čimer bi se izognili katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

En dan s povprečno temperaturo več kot 2 stopinji Celzija nad predindustrijsko ravnijo sicer ne pomeni, da je bil pariški prag presežen, saj se dogovor nanaša na spremembe, ki se merijo v desetletjih. V primerjavi z referenčnim predindustrijskim obdobjem naj bi se namreč sedanje ozračje segrelo za skoraj 1,2 stopinje Celzija.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu