N. V. | 10. 5. 2022, 19:25 | Vir: STA

Je ničelna toleranca do covida prava rešitev?

Profimedia
Je ničelna toleranca do covida prava rešitev? (foto: Profimedia)

Se strinjate s prijemi, ki jih v namen zajezitve virusa uporablja ta država?

Kitajska strategija ničelne tolerance do covida-19 za premagovanje pandemije ni vzdržna, je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pojasnil je, da je zdravstvena organizacija to tudi povedala Pekingu.

"Ko govorimo o strategiji ničelne tolerance do covida, ne mislimo, da je vzdržna glede na obnašanje virusa sedaj in kar pričakujemo v prihodnosti," je dejal prvi mož WHO.

"O tem vprašanju smo se pogovarjali s kitajskimi strokovnjaki in nakazali smo, da pristop ne bo vzdržen, in glede na obnašanje virusa mislim, da bi bil premik zelo pomemben," je pojasnil.

Strogi ukrepi

Kitajska je v luči novega izbruha epidemije covida-19 in hitrega širjenja koronavirusa uvedla stroge ukrepe v 25-milijonski metropoli Šanghaj, ki so že več tednov ujeti doma.

Tudi oblasti v prestolnici Peking so v nedeljo, da bi zajezile širjenje virusa, odredile delo od doma in zaprtje vseh nenujnih podjetij, zaradi česar je moralo ostati doma na milijone ljudi.

Kljub strogi zapori javnega življenja v Šanghaju, kjer so ukrepi povzročili ogorčenje in redko videne proteste v državi, oblasti vztrajajo pri politiki ničelne tolerance do covida.

Potreben ponoven premislek: kako zajeziti virus?

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je ob tem dejal, da je čas, da pritisnemo gumb za "ponovno nastavitev".

Po njegovem mnenju morajo ukrepi za boj proti pandemiji covida-19 pokazati "dolžno spoštovanje posameznikovih in človekovih pravic".

Maria Van Kerkhove, pri WHO pristojna za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, pa je dejala, da je po vsem svetu nemogoče ustaviti vse prenose virusa.

"Naš cilj na globalni ravni ni najti vseh primerov in ustaviti vse prenose. Trenutno to res ni mogoče," je dejala. "Toda kar moramo storiti, je zmanjšati prenos, zato ker virus kroži na tako intenzivni ravni," je poudarila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.