R.S. | 26. 7. 2022, 19:32 | Vir: STA

Je to sporna odločitev? Okuženi Avstrijci lahko hodijo naokoli

Profimedia

Pri sosedih bo kmalu odpravljena obvezna karantena za okužene z novim koronavirusom. 

V Avstriji s 1. avgustom odpravljajo obvezno karanteno za okužene z novim koronavirusom, je sporočil zdravstveni minister Johannes Rauch.

Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo torej lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2, je dejal.

Profimedia

Rauch je pri tem govoril o novi fazi pandemije covida-19, v kateri imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila. Upoštevati pa je po njegovih besedah treba tudi psihične in družbene posledice pandemije.

Povsem brez omejitev ne bo šlo

Predstavnica ministrstva, pristojna za področje javnega zdravja, Katharina Reich je k temu dodala, da bo novi koronavirus z nami ostal še lep čas in se moramo na to prilagoditi. Izpostavila je, da je le pri 50 odstotkih vseh hospitaliziranih s covidom-19 primarni razlog hospitalizacije prav ta bolezen.

Profimedia

Rauch je ob tem vendarle pozval k previdnosti. "Kdor je bolan, naj ostane doma," je dejal. To naj bi ljudem olajšali tudi tako, da bodo znova uvedli možnost elektronskih prijav bolniške odsotnosti, je napovedal.

Glede na besedilo ustrezne uredbe, naj povsem brez omejitev vendarle ne bi šlo. Okuženi naj tako denimo ne bi imeli vstopa v bolniške ustanove in domove za starejše, vrtce in šole. Bodo pa lahko tudi tam opravljali delo okuženi zaposleni, seveda z masko. Glede na trenutno ureditev traja karantena ob okužbi z novim koronavirusom v Avstriji najmanj pet dni.

Sedemdnevna incidenca okužb v državi trenutno znaša 900 primerov na 100.000 prebivalcev. V primerjavi z lanskim poletjem se v bolnišnicah zdravi več obolelih s covidom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.