N. V. | 11. 4. 2022, 16:58

Vse več ubežnikov se vrača v Ukrajino. Zakaj?

Profimedia

Je živeti v vojnem stanju boljše kot biti begunec? To so osebne izpovedi ljudi, ki poskušajo razložiti, zakaj želijo nazaj v državo, kjer divja vojna.

Oksana, ki za New York Times ni želela povedati svojega priimka, je v času obleganja ruske vojske na Ukrajino, zbežala v Poljsko, potem pa na Češko. "V obeh državah sem bila le še ena begunka v zavetišču, ki ne govori jezika," je povedala.

"Nihče nas ne potrebuje," je rekla. "Nihče ne potrebuje učiteljev. Znanje češkega jezika je obvezno. Bili bi me pripravljeni vzeti za čistilko, a zahtevajo, da pred tem najdem stanovanje."

Zdaj se je z družino pridružila vse večjemu številu Ukrajincev, ki se vračajo domov.

Trend vračanja beguncev

Vse več Ukrajincev se vrača domov, namesto da bežijo. Naraščanje števila povratnikov odraža naraščajoče prepričanje, da bi vojna lahko trajala leta, in pripravljenost živeti z mero nevarnosti, namesto da bi živeli kot begunec v drugi državi, brez doma in skupnosti, poroča New York Times.

"Ljudje zdaj razumejo, kakšna je vojna in da tudi z vojno lahko živiš" je za New York Times dejal Buchko. "Na začetku so odšli zaradi panike, a imajo družinske člane še vedno tukaj."

"Na začetku vojne smo upali, da bo ta vojna trajala en teden ali nekaj dni," je dejal. "Zdaj vidimo, da ne bo trajala niti mesece, ampak več let. In s tem moramo živeti."

"Ljudje želijo videti, ali so njihove hiše uničene."

Savchuck, 20-letni veteran ukrajinske železnice je za New York Times povedal: "Nimajo vsi denarja, da bi dolgo ostali v tujini. Osvobodili so Kijev in ljudje želijo videti, ali so njihove hiše uničene."

Kdo se vrača?

Vračajo se večinoma ženske in otroci, ni pa za zanemariti dejstva, da je moškim starim od 18 do 60 let izstop iz države prepovedan.

Po podatkih Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce ženske predstavljajo približno 90 odstotkov vseh beguncev iz Ukrajine.

V Ukrajino se je že vrnilo 575.000 ljudi

Skupno se je v Ukrajino doslej vrnilo 575.000 ljudi, poroča STA. Skupen delež ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, tako obsega četrtino predvojnega prebivalstva Ukrajine, ocenjenega na 44 milijonov ljudi, še opozarja Urad visokega komisariata Združenih narodov za begunce.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije