D. D. | 29. 5. 2023, 15:31

Jeffu Bezosu se smeji (poglejte, kaj mu je končno uspelo!)

Profimedia

Prvi mož Amazona ima dober razlog za veselje. Končno mu je uspelo nekaj, za kar se je boril že v preteklosti. 

Jeff Bezos je nedavno na Twitterju objavil novico, da bo njegovo podjetje Blue Origin z NASO sklenil 3,2 milijarde evrov težko pogodbo. 

Kot poročajo tuji mediji, je NASA za misijo Artemis 5, ki je trenutno načrtovana za leto 2029, izbrala lunarni modul Bezosovega vesoljskega podjetja Blue Origin. Program Artemis je sestavljen iz več misij, pomeni pa vrnitev NASE na Luno po več kot 50 letih.

Modul Blue Moon bo popeljal astronavte na Luno in jih tam pustil nekaj časa. Vendar pa bo moralo podjetje najprej dokazati, da lahko varno pristane na Luni tudi brez posadke. "To je šele prvi korak," je za The Wall Street Journal povedal John Couluris, podpredsednik Blue Origin, ob tem pa dodal, da jih čaka še veliko dela.

Profimedia

Blue Origin v preteklosti tožil NASO 

Blue Origin se je za sodelovanje z ameriško vesoljsko agencijo potegoval že leta 2021, ko je NASA izbirala podjetje za izdelavo pristajalnega modula za misijo Artemis 3, ki je bila prva v seriji, pri kateri bodo na površje Lune stopili astronavti. NASA je takrat izbrala podjetje Elona Muska, Space X, zaradi česar je Blue Origin neuspešno vložil tožbo proti NASI.

Sprva je vesoljska agencija dejala, da bo za pogodbo izbrala dva različna zmagovalca, vendar so jo proračunske omejitve prisilile, da je izbrala samo enega. Zato so podjetja, ki so se potegovala za podpis 2,7 milijarde evrov težke pogodbe protestirala, kar je na koncu pripomoglo k odločitvi o razširitvi pogodb. Bezosovo vesoljsko podjetje bo sicer Blue Moon ustvarilo skupaj z drugimi podjetji, kot sta Boeing in Lockheed Martin, še navajajo tuji mediji.  

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol