Uredništvo | 24. 8. 2023, 17:25

Usodnih 30 sekund: tako so bili videti zadnji trenutki poleta letala, v katerem je umrl Prigožin

Profimedia/fotomontaža

V javnost so prišli podatki o zadnjih trenutkih poleta letala, v katerem je umrl vodja Wagnerja.

Letalo Embraer Legacy 600, na katerem naj bi bil Jevgenij Prigožin, je v sredo po vzletu iz Moskve strmoglavilo blizu Tverja v Rusiji. Zadnji podatki kažejo, da letalo ni kazalo nobenih znakov težav, dokler ni v zadnjih 30 sekundah začelo izgubljati višino.

Kaj se je z letalom v resnici dogajalo v zadnjih 30 minutah leta, je razkrila švedska aplikacija Flightradar24, ki prikazuje informacije o poletih v realnem času.

Podatke z letala so prvi prejeli sprejemniki v omrežju Flightradar24 ob 14.46 UTC (16.46 po našem času). Letalo se je povzpelo na višino 8,5 kilometra od 16.59 UTC do 17.11 UTC in nadaljevalo pošiljanje podatkov do 17.20:14 po našem času, poroča Index.hr.

Letalo se je na višino 8,5 kilometra izravnalo ob 17.10, nato pa je nadaljevalo z enakomerno hitrostjo do 17.19, ko se je navpična hitrost močno zmanjšala. Nato se je za kratek čas spustilo ter se povzpelo na največjo višino 9,2 kilometra, preden se je spustilo nazaj na približno 8,3 kilometra.

Nato se je spet povzpelo in doseglo 8,9 kilometra, preden se je znova izravnalo. Nato se je spustilo, končni podatki pa so bili prejeti ob 17.20:14 na nadmorski višini šest kilometrov. 

Ruska agencija za civilno letalstvo Rosaviacia je sporočila, da sta bila med potniki na letalu, ki je strmoglavilo v Rusiji, tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin in njegov vidni poveljnik Dmitrij Utkin. Agencija je posredovala imena vseh sedmih potnikov in treh članov posadke, za katere je zdaj znano, da so bili na letalu Embraer, ki je v sredo strmoglavilo blizu Moskve, še poroča hrvaški medij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol