27. 2. 2024, 08:21 | Vir: STA

Na vidiku premirje v Gazi: bi se lahko začelo že v ponedeljek?

Profimedia

Po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna trenutno ni jasno le to, ali bo Hamas pristal na zadnji predlog dogovora.

Ameriški predsednik Joe Biden v okviru pogajanj, ki potekajo, pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi in upa, da bi se ta lahko začela že v ponedeljek. V primeru dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev, je Izrael po njegovih besedah pripravljen tudi ustaviti ofenzivo v palestinski enklavi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom.

Profimedia

V pogajanjih blizu ustavitvi spopadov

"Bliža se ramazan in Izraelci so pristali na to, da med ramazanom ne bodo aktivni, da bi tako lahko spravili ven vse talce," je Biden v ponedeljek dejal v pogovoru s Sethom Meyersom. Ramazan se sicer začenja okrog 10. marca.

Še pred tem je novinarjem dejal, da so v pogajanjih o ustavitvi spopadov blizu, a ne še na cilju. "Upam, da bomo do ponedeljka imeli prekinitev ognja," je dejal v odgovoru na vprašanje, kdaj bi se lahko začel uresničevati morebiten dogovor med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Profimedia

Zaenkrat ni jasno, ali bo Hamas pristal na dogovor

Da je bil v pogajanjih dosežen napredek, je v ponedeljek zatrdil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta. "Dosegli smo napredek v pogovorih med Egiptom, Izraelom, ZDA in Katarjem," je dejal Matthew Miller. Kot pa je dodal, ni jasno, ali bo Hamas pristal na zadnji predlog dogovora.

V že dolgo trajajočih pogajanjih več držav na čelu z Egiptom, Katarjem in ZDA posreduje med stranema, da bi dosegli šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev izraelskih talcev. V zameno bi lahko Izrael po poročanju medijev izpustil več sto palestinskih zapornikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol