6. 5. 2022, 07:37 | Vir: STA

Joe Biden imenoval prvo temnopolto tiskovno predstavnico Bele hiše

Profimedia

To pa bo tudi prva odkrita članica skupnosti LGBTQ+, ki se bo znašla na tem položaju. Jo že poznate?

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na položaj tiskovne predstavnice Bele hiše imenoval Karine Jean-Pierre, ki bo 13. maja zamenjala Jen Psaki. Karine Jean-Pierre, po rodu s Haitija, bo prva temnopolta tiskovna predstavnica Bele hiše, ki je obenem še prva odkrita lezbijka. Trenutno je še namestnica Psakijeve.

Služba ne bo preprosta

Jen Psaki je že ob prevzemu položaja povedala, da bo ostala le kakšno leto dni. Po odhodu iz Bele hiše bo kariero nadaljevala na televiziji MSNBC. Njeno naslednico čaka trnova pot, saj bo skušala Beli hiši pomagati v prizadevanjih, da demokrati na novembrskih kongresnih volitvah ohranijo večino v predstavniškem domu kongresa in senatu, pri čemer jim trenutno ne kaže najbolje.

Jean-Pierrova se je že odzvala tudi na Twitterju, kjer je zapisala, da ji je imenovanje v čast in dejala tudi, da se že veseli služenja Bidnovi administraciji in ameriškemu ljudstvu. Namignila pa je tudi, da so čevlji v katere je stopila, veliki.

Med osrednjimi temami, ki jih bo pojasnjevala, bodo ukrepi vlade proti inflaciji, ukrepi glede vojne v Ukrajini, ublažitev posledic po pričakovani ukinitvi pravice do umetne prekinitve nosečnosti in ukrepi proti provokacijam Severne Koreje. Ta mesec bo z Bidnom potovala tudi na Japonsko in v Južno Korejo, nato pa junija v Evropo.

Psakijeva je ob imenovanje naslednice izpostavila zgodovinsko naravo njenega imenovanja, Karine Jean-Pierre pa je povedala, da ji je imenovanje v veliko čast.

Profimedia

Pred prihodom v belo hišo delala kot komentatorka

Karine Jean-Pierre je doslej že nekajkrat nadomeščala Psakijevo na novinarskih konferencah in neformalno kramljala z dopisniki iz Bele hiše, ko so skupaj s predsednikom potovali s predsedniškim letalom. Že lani in letos marca je z Bidnom potovala v Evropo namesto Psakijeve, ki jo je obakrat doletela okužba s covidom-19.

Pred prihodom v Bidnovo vlado je Karine Jean-Pierre delala kot tiskovna predstavnica politične akcijske skupine MoveOn ter kot komentatorka televizij NBC in MSNBC. Delala je tudi v vladi predsednika Baracka Obame in v njegovi kampanji za ponovno izvolitev.

Biden je o Psakijevi dejal, da je v sobo za novinarske konference Bele hiše vrnila standarde dostojnosti in spodobnosti. "Hvaležen sem ji za služenje državi in ji želim vse dobro v prihodnje," je sporočil Biden. Glede Jean-Pierre pa je sporočil, da na položaj prinaša izkušnje, nadarjenost in integriteto.

Biden je prav tako sporočil, da se na položaj višje svetovalke vrača demokratska strateginja Anita Dunn, ki mu je svetovala v času predsedniške kampanje, podobne naloge pa je opravljala tudi pri Obami. Dunnova velja za eno vodilnih demokratskih komunikacijskih in političnih strateginj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.