18. 5. 2022, 21:59 | Vir: STA

Biden bo gostil voditelja držav, ki Putinu povzročata težave

Profimedia

Ameriški predsednik bo kmalu gostil voditelja dveh severnoevropskih držav, ki se odkrito bojita ruske agresije. Menite, da upravičeno?

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil trdno podporo vstopu Finske in Švedske v zvezo Nato ter obenem obljubil ameriško podporo v primeru ruske agresije med postopkom pridruževanja.

Biden bo gostil predsednika Finske in švedsko premierko

"ZDA bodo sodelovale s Finsko in Švedsko pri ohranjanju previdnosti pred grožnjami skupni varnosti in pri odvračanju ali soočanju z agresijo ali grožnjo agresije," je sporočil Biden, ki v četrtek v Beli hiši gosti predsednika Finske Saulija Niinista ter švedsko premierko Magdaleno Andersson.

Profimedia

"Toplo pozdravljam in trdno podpiram zgodovinski prošnji," je sporočil Biden in zagotovil, da bo sodeloval s kongresom in zavezniki, da obe državi hitro vstopita v "najmočnejše obrambno zavezništvo v zgodovini", potem ko sta Finska in Švedska formalno zaprosili za vstop v Nato.

Turčija je skeptična 

Turčija, članica zavezništva, ima sicer zadržke do širjenja Nata na Finsko in Švedsko, katerima očita povezave z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in kurdsko milico YPG v Siriji.

Profimedia

Finska in Švedska sta se za vstop v zvezo Nato odločili zaradi ruskega napada na Ukrajino, zaradi katerega sklepata, da jima nevtralnost pred sedanjim vodstvom v Moskvi ne bo pomagala. Rusija je napadla Ukrajino med drugim zato, da prepreči njen vstop v zvezo Nato.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.