18. 5. 2022, 21:59 | Vir: STA

Biden bo gostil voditelja držav, ki Putinu povzročata težave

Profimedia
Biden bo gostil voditelja držav, ki Putinu povzročata težave (foto: Profimedia)

Ameriški predsednik bo kmalu gostil voditelja dveh severnoevropskih držav, ki se odkrito bojita ruske agresije. Menite, da upravičeno?

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil trdno podporo vstopu Finske in Švedske v zvezo Nato ter obenem obljubil ameriško podporo v primeru ruske agresije med postopkom pridruževanja.

Biden bo gostil predsednika Finske in švedsko premierko

"ZDA bodo sodelovale s Finsko in Švedsko pri ohranjanju previdnosti pred grožnjami skupni varnosti in pri odvračanju ali soočanju z agresijo ali grožnjo agresije," je sporočil Biden, ki v četrtek v Beli hiši gosti predsednika Finske Saulija Niinista ter švedsko premierko Magdaleno Andersson.

Profimedia

"Toplo pozdravljam in trdno podpiram zgodovinski prošnji," je sporočil Biden in zagotovil, da bo sodeloval s kongresom in zavezniki, da obe državi hitro vstopita v "najmočnejše obrambno zavezništvo v zgodovini", potem ko sta Finska in Švedska formalno zaprosili za vstop v Nato.

Turčija je skeptična 

Turčija, članica zavezništva, ima sicer zadržke do širjenja Nata na Finsko in Švedsko, katerima očita povezave z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in kurdsko milico YPG v Siriji.

Profimedia

Finska in Švedska sta se za vstop v zvezo Nato odločili zaradi ruskega napada na Ukrajino, zaradi katerega sklepata, da jima nevtralnost pred sedanjim vodstvom v Moskvi ne bo pomagala. Rusija je napadla Ukrajino med drugim zato, da prepreči njen vstop v zvezo Nato.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.