Nikola Vuković | 13. 9. 2023, 12:36

Joe Biden obtožen korupcije: začela se je preiskava za ustavno obtožbo proti ameriškemu predsedniku

Profimedia

Ne glede na to, kdo v ZDA sedi na predsedniškem stolčku, se okrog njega že kar nekaj let dviguje predvsem ogromno prahu. Tokratne obtožbe proti prvemu možu Amerike so vse prej kot nedolžne.

Odkar sta se Donald Trump iz vrst republikancev in Joe Biden iz vrst demokratov začela boriti za oblast v Združenih državah Amerike, lahko v medijih neprestano beremo o raznih aferah in negativnih stvareh, povezanih z obema politikoma. Čeprav lahko sklepamo, da je Donald Trump glede števila afer v rahli prednosti, v zadnjem času v javnost prihaja tudi vse več informacij o različnih negativnih stvareh, povezanih z zdajšnjim predsednikom.

Profimedia

Tako smo med predsedniško tekmo leta 2020 lahko brali o obtožbah proti Bidnu, da je spolno nadlegoval uslužbenko Taro Reid, ki je pred meseci pobegnila v Moskvo. Vendar je večina afer, v katere je vpleten Joe Biden, dejansko neposredno povezana z njegovim sinom. 52-letni Hunter Biden je bil pred nekaj meseci obtožen nezakonitega posedovanja orožja in neplačevanja zveznih davkov, v medijih pa je hkrati prišla novica, da je Hunter priznal, da je imel po smrti svojega brata leta 2015 težave s odvisnostjo od mamil.

Ena zadnjih afer in obtožb, ki je te dni prišla v javnost, se nanaša prav na predsednikovega sina, ki je bil stalna tarča protikandidata Donalda Trumpa. Najnovejša afera je povezana s poslovanjem in koruptivnimi dejanji 52-letnika, ki bi lahko tokrat drago stalo njegovega očeta.

Predsedujoči predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je včeraj napovedal, da bo sprožil preiskavo o odstavitvi Joeja Bidna, predsednika in njegovega sina pa obtožil "kulture korupcije". McCarthy je izjavil, da je preiskava pokazala, da je Biden "lagal Američanom, da ni vedel ničesar o zadevah svojih družinskih članov". Kot predsednik predstavniškega doma je McCarthy dodal, da so "republikanci v Domu podali resne in verodostojne obtožbe proti vedenju predsednika Bidna in da te obtožbe slikajo kulturo korupcije."

Preusmerjanje pozornosti?

"Obtožbe o zlorabi položaja in korupciji zahtevajo nadaljnjo preiskavo predstavniškega doma in zato našemu odboru naročam, naj začne uradno preiskavo obtožbe predsednika Joeja Bidna," je dejal McCarthy in dodal, da je to "logičen korak, ki bo odboru dal polno moč, da zbere vsa dejstva in odgovore za ameriško javnost".

Po drugi strani so se po tej McCarthyjevi potezi oglasili tudi demokrati, ki so navedli, da so poskusi republikancev z obtožbo namenjeni preusmerjanju pozornosti javnosti od obtožb nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Spomnimo, medtem ko ga njegova stranka poskuša ponovno kandidirati na ameriških predsedniških volitvah leta 2024, se Trump sooča s štirimi ločenimi kazenskimi obtožbami.

Profimedia

V prihodnjem obdobju bo vsekakor zanimivo videti, kako se bo vse skupaj končalo, povsem gotovo in jasno pa je, da sta oba voditelja deležna velikega števila očitkov. Marsikdo je prepričan, da se bo Pandorina skrinjica zares odprla šele, ko bo volilna kampanja v polnem teku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord