Nikola Vuković | 12. 9. 2023, 19:17

Revolucionarna sprememba: razkrit načrt za novo valuto (kaj bi to pomenilo za svetovno gospodarstvo?)

Twitter

Članice BRICS so pripravile osnutek o uvedbi nove skupne valute.

Od začetka pandemije COVID se ves svet sooča z velikimi finančnimi težavami. Inflacija je visoka tako v Evropi kot v svetu, tudi največje svetovne sile so prezadolžene; Amerika je nedavno dosegla najvišjo stopnjo zadolženosti, ki jo predpisuje ustava. Denar se tiska v ogromnih količinah, predvsem dolar, ki izgublja na vrednosti, veliko ljudi pa prehaja na elektronski denar oziroma kriptovalute. Nigerija je celo napovedala, da bo popolnoma prešla na kriptovalute, v nekaterih drugih državah pa lahko najdete banke in kriptomenjalnice za nakup in menjavo teh valut.

Prav zaradi trenutnega dogajanja glede mednarodnega plačilnega sistema članice BRICS (kratica označuje pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko) v luči napovedane širitve snujejo tudi revolucionarno idejo - uvedbo njihove nove skupne valute!

Načrt za novo valuto je že pred tem predstavil brazilski predsednik Lula da Silva, a o tem na vrhu v Johannesburgu konec avgusta ni bilo govora. Marsikdo je bil takrat prepričan in mnogi ekonomisti še vedno tako menijo, da bi bilo oblikovanje skupne valute "problematično". "Morate imeti eno centralno banko. Izgubiti morate neodvisno denarno politiko. To je velik izziv in v našem primeru bi vključeval velike ustavne spremembe," je takrat dejal južnoafriški finančni minister Enoch Godongwana. Vendar se zdaj zdi, da smo vse bližje oblikovanju skupne valute članic BRICS, kar utegne priliti še več vode na njihov mlin, ko gre za tekmo z Zahodom v boju za spremembo obstoječega svetovnega reda.

Nekateri mediji so te dni poročali, da načrt za novo valuto najbolj zagovarja Rusija, pred dnevi pa je že predstavila tudi predlog videza novega bankovca. To je zagotovo povezano z njeno željo po "dedolarizaciji", saj je to zagotovo njena prioriteta, glede na to, da so njeno gospodarstvo po invaziji na Ukrajino prizadele zahodne sankcije, med katere sodi tudi izključitev iz plačilnega sistema SWIFT.

Zaenkrat je vendarle znano le to, da obstaja osnutek o uvedbi nove valute BRICS. Toda če se upoštevajo vsi parametri, bo to zagotovo še dodatno razburkalo Zahod. Dodatna vprašanja se nanašajo na mednarodni gospodarski sistem in nekatere negativne pojave, ki jih takšna ideja lahko povzroči. Nekateri ekonomisti so se že oglasili, naslednje obdobje pa bo pokazalo, kakšne spremembe nas čakajo, če se bo članicam BRICS uspelo dogovoriti o uvedbi nove valute in spremembi načina plačevanja - predvsem v trgovini - s preostalim svetom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord