31. 10. 2023, 12:20 | Vir: STA

Ali nam umetna inteligenca postaja nevarna? Amerika uvaja nove varnostne standarde (sledila ji bo tudi EU)

Profimedia

Umetno inteligenco bo med drugim prepovedano uporabljati za razvoj nevarnih bioloških snovi.

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek izdal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence (AI), ki naroča zveznim agencijam, naj postavijo nove varnostne standarde na tem področju in naroča podjetjem, da delijo rezultate svojih varnostnih testov in druge ključne informacije z vlado, je sporočila Bela hiša.

Profimedia

Sklicuje se na zakon iz časa hladne vojne

"Umetna inteligenca je povsod okoli nas. Večinoma izboljšuje naša življenja. Da bi uresničili obljube umetne inteligence in se izognili tveganjem, moramo to tehnologijo urejati," je dejal Biden.

Izvršni ukaz, ki ima rok trajanja, dokler ga prihodnji predsednik ne prekliče, se zanaša na zakon o proizvodnji za obrambo iz časov hladne vojne, ki zvezni vladi omogoča določen nadzor nad podjetji, če gre za ključna vprašanja nacionalne varnosti. Trajne regulacije mora sprejeti kongres.

Profimedia

Za regulacijo si prizadeva tudi EU

Izvršni ukaz o varni in zaupanja vredni AI uvaja tudi prepoved njene uporabe za razvoj nevarnih bioloških snovi in naslavlja tveganja za ključno infrastrukturo. Ukaz prav tako zahteva pripravo navodil za preverjanje pristnosti vsebine in vodni znak za jasno označevanje vsebin, ki jih ustvarja AI.

Tudi EU si prizadeva za potrditev regulacij na področju AI do konca leta. Podpredsednica ZDA Kamala Harris danes vodi ameriško delegacijo v London na svetovno srečanje o umetni inteligenci skupaj z drugimi tujimi politiki, predstavniki tehnološke industrije in akademiki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol